Beau Braster uit Kiel-Windeweer drievoudig kartkampioen

Kiel-Windeweer - Beau Braster is 11 jaar en komt uit Kiel-Windeweer. Geen jongen die meteen opvalt. Rustig type. Maar zet hem in een kart en hij is bloedfanatiek en wint en wint. Het gevolg: drie titels.

Door Herman Sandman

Die kampioenschappen werden de afgelopen weken binnengesleept. Hij werd nummer 1 bij de Hobby Races op het thuiscircuit Pottendijk in Nieuw-Weerdinge, zeg maar het Noord-Nederlandse kampioenschap, hij won de Duits Nederlands Kart Meisterschaft (DNKM) en Beau liet de concurrentie achter zich in de competitie van de Nederlandse Autosport Bond (NAB). De jongen uit Kiel-Windeweer rijdt in de klasse 9-13 jaar en op een 60 cc mini, tweetakt. Het succes, licht vader Gilbert toe, komt echter niet uit de lucht vallen: “Het is rijden, rijden, rijden, 365 dagen per jaar. Regen, wind, sneeuw. Pas als de wedstrijd wordt afgevlagd, is het stop. Niet eerder. We trainen wekelijks op Pottendijk en elk weekeinde zijn we op pad. Soms met het hele gezin, meestal met zijn tweetjes. Het is gewoon hard werken.”

Sport

Beau kart vanaf zijn zevende. Zijn ouders dachten: hij moet op een sport en zoonlief zag een foto van een kart in een boekje. Dat leek hem wel wat. Na een keertje kijken op de toenmalige indoorkartbaan in Zuidlaren raakten vader en zoon besmet met het kartvirus en ‘van het een kwam het ander’. Beau: “Wat er mooi aan racen is? Het is spannend, een beetje gevaarlijk en hard rijden is gewoon leuk. Het is wel moeilijk, ja. Er is veel waar je rekening mee moet houden. In een race gebeurt echt van alles.” Gilbert: “Er zijn drie belangrijke elementen bij het karten: piloot, materiaal, motor. Er zijn meer jongetjes die kunnen racen. Maar de een is te druk, de ander neemt te veel risico. Beau blijft rustig. Hij is vrij compleet en geeft nooit op. We zijn na de wedstrijd altijd aan het analyseren. Als de wagen niet goed stuurt, stuitert, of zich ‘in het asfalt vreet’, dan geeft ie dat aan. Het is niet alleen gas geven. En Beau heeft inzicht en durf. Ik herinner me een actie op Pottendijk, waarbij hij vier man buitenom inhaalde, op een plek waarvan je denkt: wat doe je nu?”

Rotax Minimax

Beau is nu toe aan een andere klasse, tot 15 jaar en met een ander type kart: Rotax Minimax 125 cc. Ook wordt ie nu gecoacht door de bekende coureur Debby Hanssen. De vraag ligt voor de hand of het uiteindelijk doel de Formule 1 is. Bijna alle goede coureurs, zoals Sebastian Vettel en Michael Schumacher zijn immers in de kart begonnen. Maar ze zien de ontwikkeling met een Oost-Groningse nuchterheid aan. Gilbert: “Voor dat soort dromen is het te vroeg. Kijk, vandaag is het leuk, morgen kan het anders zijn. Daarbij: het is maar sport.”