Wetenschapstruck RUG bezoekt Aletta Jacobs College in Hoogezand

Hoogezand - De 999ste rit van de 'Jouw energie van morgen-truck', ofwel de RUG Discovery Truck, deed maandag het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand aan.

In deze truck kregen de leerlingen van de derde klassen havo/ vwo van het Aletta een mix van practica, theorie en oriëntatie op hun studiekeuze. Dit stond onder leiding van sterrenkundige en wetenschapsvoorlichter Theo Jurriens.

Mehdi verslaat Willem-Alexander

Een van de belangrijkste thema's in de wetenschapsbus is energie. En dan vooral de grote veranderingen die in de energievoorziening op stapel staan. De leerlingen van het Aletta mochten onder toeziend oog van Theo Jurriens zelf zonnecellen bouwen. Net als koning Willem-Alexander op 4 april van dit jaar deed. Koning Willem-Alexander kwam volgens Theo Jurriens tot een opbrengst van 0,58 volt. Derdeklasser Mehdi Kadi-Haja versloeg met zijn 0,59 volt de koning en was daarmee bovendien de beste van zijn klas.

Loopbaanoriëntatie

Het bezoek van de wetenschapstruck aan het Aletta was onderdeel van de loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) voor de derde klas leerlingen havo/vwo. "Dit kan een stimulans kan zijn voor de leerlingen - en zeker ook voor meisjes - om te kiezen voor de natuurprofielen: Natuur&Techniek of Natuur&Gezondheid", stelt decaan havo/ vwo Marc Drenth. "Want er is in Nederland dringend behoefte aan hoog opgeleide techneuten."

Doelen RUG

De doelen voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen zijn helder: een bijdrage aan meer instroom bèta/ techniek, aandacht voor techniek en wetenschap in de maatschappij en zichtbaarheid van de faculteit bij de scholen. Met 120 schoolbezoeken en evenementen per jaar en ruim een verdubbeling van de studenteninstroom aan de faculteit sinds 2005 is de RuG hier ruimschoots in geslaagd