Gaas Wadoen: Kerstkoorts

Hoogezand - Mijn decemberkriebels zijn sinds het vertrek Sinterklaas omgeslagen in een hardnekkige decemberkoorts.

Zodra de Goedheiligman zijn boot en biezen heeft gepakt, begint deze verhoging altijd met onze jaarlijkse Slag om de Kerstboom. George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, en ik voeren dan verhitte discussies over de afmeting van de boom en waar we ‘m neer gaan zetten. Wordt het voorkamerhoog of een struik in pocketformaat? En moet 'ie in de voorkamer of in de achterkamer? Of liever in de woonkeuken? Of toch maar buiten?

5 Kerstbomen

Dit jaar heb ik dit probleem zelfstandig en vreedzaam opgelost: 5 kerstbomen! Een plafondhoge in de pronkkamer, een gemiddelde boom in de achterkamer, twee bloempotformaten in de vensterbank in de keuken en één buiten bij de voordeur. Zo! Vrede op aarde. Verrassing voor George. Maar voor het zover is, moet de voorkamerhoge boom uit de aarde. Geen eenvoudige klus. Vooral niet als u weet dat ik al moeite heb met een appeltaart en die volledig vermink en in onherkenbare punten snij. Ondanks dat ga ik enthousiast aan de slag. Inderdaad... een slag. Misschien was het toch verstandig om mijn pumps te verwisselen voor degelijke klompen voor ik met de precisie van een neurochirurg de schop via mijn tenen in de grond sla. Gelukkig, de schade van de spade valt mee en met 5 bepleisterde tenen spit ik, ‘Vrolijk zingen wij ons lied’ en ‘Dichtbij de kerstboom’ zingend, koortsachtig verder. Als ik voor de tweede keer ‘Oh Tannenbaum’ aanhef, maakt de boom een diepe buiging en stort ter aarde.

Kerststemming is onverwoestbaar

Mijn kerststemming is onverwoestbaar! Ik ben niet alleen dol op kalkoen, maar krijg ook kippenvel van een mannenkoor en schiet vol als ik een kinderkoor ‘Midden in de winternacht’ hoor zingen. In deze periode kan ik echt mijn hart op halen. Het Kielzog organiseert 4 kerstconcerten en ik sjouw ze ook trouw allemaal af. Heel bijzonder vind ik altijd het Kielzog Kerstconcert in de Damkerk, waar leerlingen en docenten van afdeling muziek van het Kunstencentrum met groot enthousiasme een gevarieerd en sfeervol programma brengen met bekend en minder bekend Kerstrepertoire. Er zijn presentaties van onder ander het schoolorkest Harm’s Farm, Capriccio Clarinet Orchestra, accordeon-ensemble Kaohs en het Kielzog Projectkoor. Ik zit weer vooraan!

Jean Baptist Lully

Wist u trouwens dat de italiaanse componist en dirigent Jean Baptist Lully door een heel merkwaardig incident aan zijn einde kwam? Het gebeurde tijdens het dirigeren. Zoals destijds de gewoonte was, gaf Lully de maat aan door met een lange stok op de grond te stampen. Per ongeluk raakte hij hierbij een van zijn tenen, en wel zo hard dat hij zich ernstig verwondde, kreeg door de infectie koudvuur en gaf de geest. Ik heb even een tetanus-injectie gehaald. Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen