Brugwachters ‘Van Turfvaart naar Toervaart’ schenken fooienpot aan NME-HS

Hoogezand - De 8 brugwachters van het vaartraject 'Van Turfvaart naar Toervaart' in het gedeelte Hoogezand-Sappemeer hebben 200 euro geschonken aan algemeen beheerder Brangien Struyk van Stichting Natuur- en MilieuEducatie Hoogezand-Sappemeer.

Het geld komt uit de fooienpot van de brugwachters. De brugwachters kregen de fooien de afgelopen 2 seizoenen van de passanten, bezoekers uit binnen- en buitenland. De brugwachters kozen ervoor dit bedrag te schenken aan het Natuur- en Mileueducatiecentrum HS, omdat dit een instantie is waarvanveel inwoners van Hoogezand-Sappemeer kunnen genieten.

Vaarroute

De vaarroute 'Van Turfvaart naar Toervaart' is in 2008 geopend, in eerste instantie vanaf het Zuidlaardermeer naar Bareveld en terug. Later zijn er ook aansluitingen gemaakt richting Stadskanaal, Duitsland en de Drentse vaarroutes. In het vaarseizoen 2013 - 1 mei tot 1 oktober -  werden 1614 passanten geteld.

Brugwachters

De brugwachters bedienen de grotere bruggen en sluizen, onder andere in de Zuidlaarderweg in Kiel-Windeweer. In totaal zijn er in het hele traject 3 sluizen en 31 bruggen (19 in Hoogezand-Sappemeer, 2 van de provincie Groningen en 10 in de gemeente Aa en Hunze). Hoewel de dienstverlening van de brugwachters gratis is, geven schippers regelmatig fooien. De brugwachters zijn medewerkers van het Bedrijf voor Werk en Reintegratie.