De ambities van de vrouwen van HS'88 uit Hoogezand

Hoogezand - HS’88 bestaat 25 jaar. De voetbalclub groeide in die kwart eeuw uit naar ruim 500 leden. Ook bijzonder is dat er al 24 jaar onafgebroken een vrouwenelftal is. Een team met ambitie en potentie.

Door Herman Sandman

De ploeg komt nu uit in de vierde klasse, het doel is de derde klasse. Dat kan op twee manieren. Of gewoon kampioen worden in de voorjaarscompetitie, of, als dat niet lukt, promotiewedstrijden. Het moet gek lopen wil dat streven niet gehaald worden, want alles in en om de ploeg ademt de drang naar hogerop. Met als uiteindelijk doel de tweede klasse.

Jong

Leider Gert Bont (54): “Het zit er in. ‘t Is een jonge, gretige ploeg. De gemiddelde leeftijd ligt rond de twintig jaar. De jongste speler, Lisa Soeliman, is 15, de oudste, Mirjam Snip, is 28. Je ziet ze met de week groeien. Het laatste half jaar hebben ze een enorme progressie gemaakt. Dat komt voor een belangrijk deel op het conto van de nieuwe trainer, Winston Soikromo. Er wordt gericht getraind, als er iets in de wedstrijd niet goed gaat, zie je dat door de week in de oefeningen terug.” De tijd dat er lacherig over vrouwenvoetbal wordt gedaan, lijkt voorbij. In Amerika vormen de vrouwen de toekomst in deze sport en ook bij HS’88 wordt het als belangrijk gezien.

Constant

Bert Verver, relatiebeheerder bij de club: “Wij zijn er blij mee. We hebben nu vier seniorenteams en een 35+ elftal. De vrouwen zijn een constante factor. Het geeft ook een andere sfeer in de kantine. Ook de hoofdsponsor, Jac. Vegter, van de rolletjes, is een constante. Die naam prijkt al 24 jaar op de shirts.” Co-leider is Jasmin van Lang (23). Zij moest met keepen stoppen vanwege een rugblessure, maar bleef bij het team betrokken: “Ze hebben alles voor elkaar over. In de weekends zoeken de spelers elkaar op, ze bowlen, vieren Sinterkerst, gaan uit eten, op stap en hangen samen op de bank. Bij veel ploegen zie je eilandjes, dat is hier niet zo, het is een hechte groep.” De clubleiding sprak onlangs het vertrouwen uit in het begeleidingsteam. Bont en Van Lang blijven en de trainer gaat op cursus.

Trainer

Voor Winston Soikromo (35) zijn de dames van HS’88 de eerste stap in zijn trainerscarrière: “Ik heb zelf bij Hoogezand gevoetbald, bij De Vogels, DIO Groningen en Holwierde. Ik ben hier toevallig terechtgekomen. De vraag was: wat ga ik na mijn voetbalcarrière doen. Ik zag een advertentie op Facebook en ik geloof in lotsbestemming. Na wat research besloot ik ervoor te gaan. Onze ambities lopen parallel, we zetten in op ontwikkeling, van het individu en van het team als geheel." "De basis is de organisatie. Als het even tegenzit ga je terug naar de basis. Ik heb economie gestudeerd en die achtergrond gebruik ik. We voeren ook individuele gesprekken. Wat wil je, hoe zie jij jezelf en het team? We spelen 4-4-2. Ik hou van verzorgd voetbal, de passing moet goed zijn. Waar we ook op sturen is bewustwording, slim spelen. Ze moeten de wedstrijd kunnen lezen. Of vrouwen coachen anders is? Eh…, hoe zeg ik dat even netjes… ik denk dat vrouwen meer duidelijkheid nodig hebben dan mannen.” Bont: “Dat proberen we ook te geven. Er zijn heldere regels. We willen respect voor elkaar. Communicatie is daarin belangrijk en we zijn open en transparant. Er is eigenlijk maar een probleem met dit team. De selectie telt achttien vrouwen. Dat is soms een enorm gepuzzel.