'Mijn zoon van 10 wil GTA V' | Game & Co

Hoogezand - “Mijn zoon van 10 wil GTA V hebben, maar ik vind hem veel te jong. Wat vinden jullie?”

Door Willem Groeneveld

Deze vraag kwam een tijdje geleden binnen. Een vraag die opzien baart, want GTA V heeft de leeftijdskwalificering van 18+. Deze ‘PEGI-rating’ is duidelijk vermeld op de hoes en is overal te vinden op internet. “Zou je hem 'Pulp Fiction', 'Reservoir Dogs' of een film met veel bloot en seks voorschotelen?”, was de wedervraag. “Hij leest mee. Nu weet hij gelijk dat het niet door gaat”, antwoordde de moeder. Een wijs besluit. Gewelddadige spellen als GTA, Battlefield of Call of Duty zijn voor volwassenen en niet voor tere kinderzieltjes. Dit betekent echter niet dat gamen per definitie slecht is voor kinderen, integendeel zelfs.

Videospellen stimuleren hersenen

Wetenschappelijk is bewezen dat videospellen de hersenen stimuleren. Je wordt gedwongen logisch en oplossingsgericht na te denken. Het verbetert de hand-oogcoördinatie en bevordert ruimtelijk inzicht. Daarnaast is gamen tegenwoordig ook een sociale bezigheid. Kinderen spelen online samen met klasgenoten, maken nieuwe vrienden en komen in contact met andere culturen. Uiteraard schuilen er ook gevaren in (te veel) gamen. Pedofielen zijn actief op het internet en via online kanalen, zouden ze zomaar een gesprekje kunnen aanknopen met uw dochter. Een prostituee oppikken en haar na de daad vermoorden om je geld terug te krijgen (wat kan in GTA), is geen gezonde kost voor een jongen van 8.

Kijk over de schouder mee

Kinderen spelen snel uren per week hun favoriete spel. Daarom is het belangrijk dat ouders weten wat ze doen. Kijk over de schouder mee, vraag wat de opdrachten zijn in het spel, zoek informatie over een game die op het wensenlijstje staat en informeer naar eventueel verantwoorde alternatieven. LEGO Undercover is bijvoorbeeld een geweldige parodie op GTA en bovenal kindvriendelijk. Het spel Minecraft, waarin wiskunde en ruimtelijk inzicht spelenderwijs samenkomen, zou zelfs verplichte kost op de basisschool moeten worden. Met de juiste begeleiding en een gezonde dosis interesse, biedt gamen meer kansen dan bedreigingen voor opgroeiend kroost. Lees meer over dit onderwerp op www.game-en-co.nl of www.pegi.info.