Noor Rijkens (12) uit Sappemeer op tv in CupCakeCup

Sappemeer - Ze mag er eigenlijk niet te veel over zeggen. De opnames waren al in oktober, maar de strijd om de CupCakeCup is vanaf maandag 23 december bij de Tros te zien. Wel is bekend dat Noor Rijkens (12) uit Sappemeer bij de laatste twintig zat.

Door Herman Sandman

Een prestatie, want om en nabij de duizend kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar hadden zich aangemeld voor het Tros-programma. Bij een eerste schifting bleven er zestig over en daar werden weer twintig uit geselecteerd. Die werden verdeeld in een ochtend- en middaggroep. Hoe de eindstrijd zich heeft ontwikkeld in de groep van Noor is in de eerste week van de kerstvakantie te zien. Op de doordeweekse dagen. Maar echt, ze kan niks zeggen. Zelfs niet hoe vaak ze voor opnames naar Hilversum is geweest.

Tim Douwsma

De presentatie van de CupCakeCup is in handen van Tim Douwsma. De deelnemers worden begeleid en beoordeeld door twee experts: meester-patissier Robèrt van Beckhoven en patissier Remy Duker. Ze moeten uiteenlopende opdrachten vervullen: cupcakes maken met een bepaald thema, of met bijzondere vullingen en toppings. Creativiteit is belangrijk, maar ook de vaardigheden worden getest. Van Bekchoven en Duker laten de kinderen in de studio en thuis technieken zien waarmee ze ingrediënten als marsepein en chocola kunnen gebruiken om de meest ‘fantastische, onverwachte’ kunstwerkjes te maken.

Lastig

Noor: “Het was best lastig. Soms moest je ook proeven, met een blinddoek voor en een oordeel geven. Dat wat je moest maken was aan een thema gebonden. Je kon niet helemaal je eigen ding doen. Ik vond het erg leuk, al was het ook spannend. Vooral als je iets gemaakt had en het werd beoordeeld. Je hebt dan echt geen idee wat ze ervan vinden. Of ik het voor mijn gevoel goed heb gedaan? Ook daar kan ik niks over zeggen. De ene dag ging het beter dan de andere.” De CupCakeCup bestaat uit tien reguliere afleveringen en één grote finale. Bij elke groep van tien vallen er in een week acht kinderen af. De vier overgeblevenen maken uit wie naar huis gaat met de felbegeerde CupCakeCup en een coole mixer. De winnende cupcake zal bovendien een aantal weken worden verkocht in de winkel van patissier Remy Duker.

Steun en toeverlaat

Douwsma is niet alleen verslaggever bij het programma, voor de kinderen toonde hij zich een steun en toeverlaat. Hij stond hen bij en bood een luisterend oor. Niettemin was Noor af en toe zenuwachtig met de camera in de buurt: “Soms moest je in een kamer om vragen te beantwoorden, soms gebeurde dat onder het werken. Dan was je net lekker bezig en dan kreeg je allerlei vragen. Dat leidde wel af.” Bakken is een hobby van Noor Rijkens. Ze staat regelmatig in de keuken om een taart of iets hartigs te maken. Dat ze meedeed is te danken aan zus Eva. Die vond dat ze zich moest opgeven. Voor de kneepjes van het vak ging ze te rade bij chef-kok Werner Drent van woongemeenschap Nieuw-Woelwijck. Moeder Nicole werkt daar en kent hem goed. Noor: “Werner heeft me wat tips gegeven. Je moest de eerste keer een cupcake meenemen. Toen zei hij: iedereen doet altijd zoet, maak jij een hartige. Dat heb ik gedaan, een hartige Italiaanse cupcake, met olijven, basilicum, peper en zout en paprika. Of ik kok wil worden? Dat weet ik nog niet.”