Albert van Kasteel over Medisch Centrum H-S: 'Iedereen praat hierover, wij doen het'

Hoogezand - Trek er elf jaar voor uit, werd gezegd. Dat zal wel, dacht fysiotherapeut Albert van Kasteel (56). Maar dat was negen jaar terug. Het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer opent in de zomer van 2015.

Door Herman Sandman

Dat het zo lang duurt, legt apotheker Goeman Kranenborg (50) uit, is normaal: “Omdat er zoveel partijen zijn. Zes huisartsen, twee apothekers, een fysiotherapeut, ziekenhuis, zorgverzekeraars, gemeente, noem maar op. We waren een heel eind. Het wachten was op het groen licht van het Martini Ziekenhuis.” Als alles goed gaat vestigen zich in een voormalige school aan de Erasmusweg ook een verloskundigenpraktijk, psycholoog, diëtist, laboratorium en TSN Thuiszorg. Het Martini Ziekenhuis participeert met een radiodiagnostisch centrum.

Anderhalve lijn

Het waarom is mede ingegeven door de tijd. Van Kasteel: “De overheid wil zorg die niet per se in een ziekenhuis hoeft, want dat is dure zorg, dichtbij de mensen. Dat is goedkoper. Wat wij bieden is een combinatie van de eerste lijn, de huisarts, en de tweede lijn, het ziekenhuis. Die ontmoeten elkaar in het midden, de zogeheten anderhalve lijn. Daarmee lopen we voorop. Iedereen praat hierover, wij doen het.”

Radiodiagnostiek

Het Martini Ziekenhuis maakte zijn besluit vorige week wereldkundig. Paul van der Wijk van de Raad van Bestuur: “Het lijkt ons een goed idee om de afdeling radiodiagnostiek uit te breiden naar dit nieuwe centrum. Zo kunnen mensen die bijvoorbeeld een fikse enkelkneuzing hebben opgelopen dichtbij huis terecht voor een röntgenfoto als de huisarts dat nodig vindt. Dat scheelt tijd en ongemak omdat ze niet naar Groningen hoeven.”

Proeftuin

Ziekenhuiswoordvoerder Ron Cator: “Het is voor ons een hele uitdaging om samen met huisartsen te kijken waar behoefte aan is bij de bevolking. Een mooie proeftuin.” Het ziekenhuis onderhandelt overigens nog met zorgverzekeraars en hakt in februari 2014 de knoop definitief door. Kranenborg: “Het doel is simpel: goede zorg leveren. Het centrum is trouwens niet alleen voor de eigen huisartsen, ook anderen kunnen naar ons verwijzen. Daarbij kunnen we nog specialisten gebruiken. Een opticien, een tandarts, wellicht. We staan overal open voor.” Van Kasteel: “Je bent inderdaad ondernemer én zorgverlener. De basisidee blijft mensen van een klacht af helpen, het ondernemen overkomt je. Het is een deel van het werk. Aansluiten en anticiperen op overheidsbesluiten. Maar het motto blijft: Family Care.” De omvang van het project is eveneens uniek, met vijfduizend vierkante meter aan zorg en tussen de honderd en tweehonderd man personeel. Gesprekken met de gemeente staan op de planning, onder meer over aankoop van het gebouw. De insteek is daarnaast samenwerking. Kranenborg: “Ook voor deze plaats is dit een goede ontwikkeling. Hiermee kun je je profileren.”