Gaas Wadoen: Nabomen en terugblikken

Hoogezand - Wat gaat de tijd toch snel!

Nog even en nieuwjaarsdag maakt een einde aan mijn decemberkriebels en kerstkoorts. Vreselijk! Zo gezellig als ik november en december vind, zo kil en saai vind ik januari. Weg gezelligheid. Sint Maarten met de noorderzon vertrokken, Sinterklaas naar huis, de kerstboom aftuigen waar ik altijd erg verdrietig van word, de guirlandes ontwarren van lichtjes en lampjes waar ik dan weer erg driftig van word, sneuvelende kerstballen en ander kerstleed. Maar zover is het gelukkig nog niet. De kerstdagen staan voor de deur. Gezellig. Sterker nog, wij hebben dit jaar zelfs een derde kerstdag ingevoerd. Dat past ook beter bij vijf kerstbomen, vindt u ook niet? Gezellig eten met vrienden en familie, spelletjes, de kerstpuzzel, naar tranentrekkende kerstfilms kijken, goede voornemens en terugblikken op 2013.

Terugblikken op 2013

Wat gaat zo’n jaar snel voorbij. Wat is er gebeurd en wat hebben we allemaal uitgespookt? In vogelvlucht en van de hak op de tak: het was te warm voor een Elfstedentocht, maar te koud voor onze augurkjes, garage uitgemest, moestuin bemest, schutting gebouwd, storm overleefd, maar onze lindeboom niet... ach ja... dat was me een toestand. Weet u nog dat ik u, naar aanleiding van de zondagmiddagworkshop over de Oostenrijkse schilder en architect Hundertwasser, vertelde dat één van zijn praktische ideeën De Boomhuurder was? Een vanuit een binnenbalkon naar buiten groeiende boom maar die bij ons tijdens die stormachtige maandag spontaan van buiten naar binnen kwam? Onze pimpelmezen en pissebedjes werden in één klap tak- en dakloos. Maar wat levert zo’n gevelde boom een berg hout op! Niet alleen voor de kachel, maar ook afvalhout voor de zondagmiddagworkshops van het Kielzog Kunstencentrum. Ik heb nog nooit zoveel insectenhotels gebouwd en kerststallen en beelden gebeiteld.

Workshops

Nu lees ik op de website van het Kielzog Kunstencentrum dat er zondagmiddag 29 december, op de valreep van 2013, twee workshops zijn. In ‘Drukken met sjablonen’ kunt u, geïnspireerd door het werk van de Groninger kunstenaar Hendrik Werkman, met druktechnieken een kleurig schilderij maken. En in ‘Tekenen en schilderen naar het eind van het jaar’ blikken we terug op het afgelopen jaar en kunt u een bijzondere persoonlijke herinnering vastleggen op resthout. Wat een leuk idee!! De herinnering aan onze boom op resthout. Ik weet niet of het hout snijdt, maar ik heb iets met bomen en het is zo kaal achter het huis. Wist u trouwens dat Salvador Dali heeft gezegd dat elk afscheid de geboorte van een herinnering betekent? Fijne feestdagen en gezellige jaarwisseling. Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen