Weer meer jeugdleden voor Groninger bibliotheken

Hoogezand - De Groninger bibliotheken hebben het in 2014 goed gedaan. Het aantal jeugdleden steeg verder en de introductie van het lenen van e-books bleek een succes. Dit ondanks de sluiting van enkele vestigingen.

Het totaal aantal bibliotheekleden in de provincie Groningen laat een lichte stijging zien naar bijna 146.000. De Bibliotheek bereikt vooral de jeugd steeds beter: het aantal jeugdleden is voor het 3de opeenvolgende jaar gestegen. Inmiddels is meer dan 65 % van de Groninger kinderen en jongeren tot 15 jaar lid van de Bibliotheek. Projecten als 'BoekStart' voor kinderen van 0 tot 4 jaar en de structurele samenwerking met het onderwijs in ‘de Bibliotheek op school’ werpen hun vruchten af.

5 % Minder uitleningen en bezoekers

Bibliotheekleden konden in 2014 in minder vestigingen terecht dan een jaar eerder. Mede daardoor daalde het aantal uitleningen en bezoekers met ruim 5 % ten opzichte van een jaar eerder. Bijna 5,7 miljoen keer werd een boek, cd, dvd, of tijdschrift geleend. In totaal verwelkomden de Groningse bibliotheken ongeveer 2,5 miljoen bezoekers.

Jaar van het e-book

De cijfers laten een verschuiving zien van fysiek naar digitaal gebruik: 2014 was het jaar van het e-book voor de Bibliotheek. Bibliotheekleden kunnen inmiddels kiezen uit een breed aanbod van 10.000 e-books om te lenen.

Vernieuwing

Arend Middelveld, bestuurder van Biblionet Groningen, wil de komende tijd volop inzetten op digitale vernieuwing: "Er is duidelijk behoefte aan online content en de Bibliotheek voorziet daar steeds beter in, bijvoorbeeld met het e-books lenen en apps als VakantieBieb en LuisterBieb. In 2015 gaan we opnieuw hard werken aan de uitbreiding en verbetering van het digitale aanbod." De vernieuwing strekt zich ook uit tot de bibliotheekvestigingen. Zo kunnen bibliotheekleden in Bad Nieuweschans, Roodeschool en Zevenhuizen in respectievelijk een supermarkt, dorpshuis en basisschool terecht om hun gereserveerde boeken op te halen. Bovendien werden in Musselkanaal en Oude Pekela nieuwe, moderne bibliotheken geopend die door middel van zelfbediening vaker en langer open zijn. "Met deze nieuwe bibliotheekvormen blijft de Bibliotheek voor heel veel mensen de plek om te lezen, te leren en zichzelf zo verder te ontwikkelen", stelt Middelveld.