Orange Skyline - met Simon uit Hoogezand - is 3FM Serious Talent

Hoogezand - De Groninger band Orange Skyline, met Simon Christiaanse uit Hoogezand, is uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Deze week is de band meermalen te zien en te horen tijdens Eurosonic Noorderslag.

Door Marc Jansen

"We stonden al een tijdje op de radar van 3FM", vertelt Simon Christiaanse in het ouderlijk huis in de Hoogezandster componistenbuurt. Lachend: "We hebben een redactrice ooit een lift gegeven…" Dan, serieus: "We hebben een plugger en een manager die hard hun best doen. Onze manager heeft bijvoorbeeld een demootje laten horen aan Tijs van Liemt, de coördinator van 3FM Serious Talent. Verder hebben we deelgenomen aan de Popronde 2014. Uit meer dan 1100 aanmeldingen werden hiervoor 120 bands geselecteerd. Wij hebben in 3 maanden in 17 steden gespeeld. Daarmee zaten we in de top 10 van meest spelende bands." 3FM benoemde Orange Skyline zaterdag 3 januari tot 3FM Serious Talent. Uiteraard tot blijdschap van Simon en de overige bandleden Mart Atema en de broertjes Niels en Stefan van der Wielen. "3FM is als enige radiostation bij alle festivals betrokken", weet Simon, 'Benus' voor intimi. "Verder zijn we nu verzekerd van airplay en zegt het natuurlijk wel iets als 3FM je als talent beschouwt."

Eurosonic Noorderslag

Hij vertelt het aan de vooravond van een drukke week. "We hebben 7 shows." Orange Skyline komt meerdere keren in actie tijdens Eurosonic Noorderslag. Onder meer tijdens het gratis toegankelijke Energy Stage op de donderdag en op Noorderslag, zaterdag in De Oosterpoort (3FM Serious Talent Stage). Niet gek voor een bandje met slechts één geschoolde muzikant: Simon Christiaanse. "Ik heb 10 jaar basles gehad; van Marco Kerver bij het Kielzog kunstencentrum. De rest is autodidact."

Oasis-ripoff

Orange Skyline ('de bandnaam komt van bandnamegenerator.com') werd aan het einde van het vorige decennium opgericht na een bezoek van de broertjes Van der Wielen en Atema aan een Oasis-concert. "Dat willen wij ook, zeiden ze toen tegen elkaar. De band begon dan ook als een redelijke Oasis-ripoff. Later zijn we ons ook in bands als The Who en The Kinks gaan verdiepen. Onze single 'I Don't Mind' heeft ook wel een beetje een Kinksy sound", vindt Simon. Hij kwam de band in 2012 versterken. "Nadat ik op het Maartenscollege was blijven zitten en bij hen in de klas kwam. Het beste dat me ooit is overkomen." De band speelt sinds de oprichting eigen nummers. "Omdat we te slecht waren om nummers te coveren… ", grijnst Simon.

Indie rock

"Je zou onze muziek kunnen omschrijven als indie rock of britpop. Maar we hebben ook een psychedelische kant, met wat spannender, meer zwevende nummers." In die gevallen is het misschien wel een voordeel dat de meerderheid van de band niet geschoold is, denkt Simon. "Daardoor krijg je een soort naïviteit en speelsheid die de muziek ten goede komen. We spelen heel instinctief." De 21-jarige bassist noemt zichzelf de ruggengraat van de band. "Onze drummer speelt heel basic en onze gitaris vooral powerchords. Daardoor hoef ik niet alleen grondnoten te spelen, maar kan en mag ik ook veel loopjes spelen. Daar ben ik heel blij mee. Ik zou ook niet anders willen."

Global Battle

Luisteraars moeten zijn Fender Precision Bass wél kunnen horen. "Ik houd wel van een rauw randje. Vroeger had ik een warmer geluid, tegenwoordig speel ik wat puntiger", stelt Simon, die in het dagelijks leven studeert aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. De band staat echter op de eerste plaats. "Tot nu toe hebben we iedere euro die we verdiend hebben in de band gestoken. Maar we hopen uiteraard dat dit snel gaat veranderen", zegt Simon, die zich na Noorderslag kan opmaken voor alweer een nieuwe uitda0ging: 8 maart vertegenwoordigt Orange Skyline Nederland bij de Global Battle of the Bands in Oslo. http://youtu.be/jxFznD_sGis