Kindcentrum Vosholen in Hoogezand krijgt vorm

Hoogezand - Betonwagens rijden vanaf donderdag af en aan in de nieuwbouwwijk Vosholen. Zij voeren 9000 kuub beton aan, nodig voor het in aanbouw zijnde Kindcentrum Vosholen.

Door Marc Jansen

In september zullen de Theo Thijssenschool (de locatie Vosholen), de St. Antoniusschool, Timpaan (peuterspeelzaal) en Prokino (kinderdagverblijf/ buitenschoolse opvang) hun intrek nemen in het kindcentrum. Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Nu nog zijn slechts de oude schoorsteen en het ketelhuis van het tuinbouwbedrijf dat er ooit gevestigd was, en het fundament van de betonvloer zichtbaar. "Nadat in het voortraject de schoorsteen gerenoveerd is en de – licht – vervuilde grond afgevoerd is, is op 9 oktober het bouwbord onthuld", zegt directeur Rob Jager van de Theo Thijssenschool in zijn kantoor op 100 meter ten oosten van de nieuwbouwlocatie. "Vervolgens zijn eind november, begin december de hekken om het terrein geplaatst en is een puinweg aangelegd. Deze weg bevindt zich aan de zuidkant van de school. Al het bouwverkeer rijdt daardoor om de school heen."

Puinweg

Omdat de meeste vrachtwagens ervoor kiezen achteruit de puinweg in te rijden, heeft de school twee toegangshekken gesloten. "Die aan de oostkant van de school. Iedereen moet nu het hek aan de noordkant nemen. Veel veiliger." Waar de 4 toekomstige gebruikers elke maand bij elkaar komen om de voortgang te bespreken, zit 'buurman' Jager elke maandag om tafel met de uitvoerder. "Dit omdat wij veel te maken hebben met de bouwwerkzaamheden." Elke donderdag krijgt Jager een update plus enkele foto's gemaild. Deze informatie deelt de school op haar beurt met de ouders van haar leerlingen.

Oostvleugel

De Theo Thijssenschool zal na de oplevering van het Kindcentrum Vosholen haar intrede nemen in de oostvleugel van het gebouw. Het gaat daarbij om de locatie Vosholen; de locatie Boswijk blijft gewoon bestaan. De Sint Antoniusschool krijgt een plekje aan de westkant van het gebouw. "Daar komt ook de gymzaal. Prokino en Timpaan krijgen een plekje in het glazen hart van het gebouw", weet Jager. Zowel de Theo Thijssenschool als de Sint Antoniusschool krijgt de beschikking over 10 lokalen, verdeeld over 2 lagen. "Het mooie van nieuwbouw is dat we onze visie letterlijk vorm kunnen geven. Zo krijgen onze lokalen geen deuren maar schuifpuien. Daardoor kunnen we een leerplein creëren, waarin de leerlingen zelfstandig kunnen werken. De Sint Antoniusschool heeft een andere visie en richt de lokalen daarom ook anders in." Beide scholen situeren de onderbouw op de begane grond. Jager: "De groepen 5, 6, 7 en 8 gaan naar boven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van buitentrappen. Ook dat sluit aan op onze visie. De leerlingen uit die groepen zijn namelijk oud genoeg om zelfstandig naar boven te gaan. In de onderbouw gaan de ouders vaak nog mee. Er is overigens wel een binnentrap, hoor. Bij slechte weersomstandigheden moeten de leerlingen ook veilig boven kunnen komen."

Identiteit

Hoewel de beide scholen nadrukkelijk samen optrekken, houden de Theo Thijssenschool en de Sint Antoniusschool hun eigen identiteit. Zoals blijkt uit de schooltijden. Waar de Sint Antoniusschool het continurooster handhaaft (met een korte middagpauze waarin de leerlingen op school blijven), kiest de Theo Thijssenschool voor een 'tussenvorm'. Jager: "We korten de middagpauze in; van 90 naar 60 minuten. Kinderen kunnen of overblijven of naar huis gaan. We kiezen hiervoor omdat 80 % van de leerlingen in de wijk woont en dus gemakkelijk in een uurtje een broodje kan eten."