Luit Elzinga uit Hoogezand hoofdpersoon in 'De Hofleverancier'

Hoogezand - In mei is het 75 jaar geleden dat de Slag om de Grebbeberg plaatsvond.

Motorordonnans Luit Elzinga uit Hoogezand was een van de Nederlanders die probeerden te voorkomen dat een Duitse legermacht door de Grebbelinie zou breken. Zijn verhaal staat centraal in het boek 'De Hofleverancier' van Chris Ouboter uit Lunteren, Elzinga's schoonzoon. Ouboter goot het waar gebeurde verhaal in romanvorm.

Grebbeberg

"Het boek gaat over een jongen van 22 jaar uit Hoogezand-Sappemeer die op pad gestuurd wordt tijdens de eerste heftige oorlogsdagen op en rond de Grebbeberg. En vervolgens geconfronteerd word met verraad en bedrog", schrijft Ouboter over zijn boek. "Na vijf dagen zwaar te hebben gevochten wordt hij krijgsgevangen genomen door de Duitsers. Door een wonder overleeft hij de oorlog. Waarna hij in augustus 1945 door de Nederlandse regering naar het toenmalige Indië wordt gestuurd."

Levensverhaal

"De teleurstelling over de nazorg van de Nederlandse regering en de naweeën van de oorlog en 'Indië' zijn van grote invloed op zijn verdere leven geweest", weet Ouboter. Reden voor hem Elzinga's levensverhaal op te schrijven. "Zijn verhaal vraagt het om respectvol doorverteld te worden." In het boek staan volgens Ouboter nog niet bekende feiten over de Slag om de Grebbeberg. Ook wordt het verhaal van van verzetsheld Jan Sangers, ook uit Hoogezand-Sappemeer, beschreven. Het boek 'De Hofleverancier' is onder meer verkrijgbaar bij de Bruna in Hoogezand. ISBN 9789402126457. http://youtu.be/tN1GFPBN3tU?list=PLMGw0WKh2vaJqKjBut1pSxY1n7tCmnNl5