Gasthuis Hoogezand-Sappemeer komt er echt

Hoogezand - Steelande wonen en Stichting Gasthuis Hoogezand-Sappemeer hebben donderdag overeenstemming bereikt over de bouw van een Gasthuis/ hospice in Hoogezand.

Hiermee komt een einde aan een lange periode van onzekerheid. De initiatiefnemers proberen al sinds 2010 een Gasthuis te realiseren; in 2011 werd Stichting Gasthuis Hoogezand-Sappemeer opgericht. Aanvankelijke pogingen om een gasthuis te vestigen in een bestaande woning aan de Kerkstraat 239-241 in Hoogezand liepen stuk. De woning was bouwkundig te slecht om te verbouwen. Nieuwbouw op dezelfde plaats was te duur.

Nieuwe dubbele woning

Het huidige plan is een sobere uitvoering van het nieuwbouwplan dat ruim een jaar geleden op tafel lag. Het voorziet in de bouw van een nieuwe dubbele woning op dezelfde plek. Deze dubbele woning wordt ingericht als hospice.

3 Gastenkamers

Het te bouwen Gasthuis voldoet aan alle eisen van het bestuur van Stichting Gasthuis Hoogezand-Sappemeer. Het Gasthuis krijgt 3 gastenkamers, met ieder een eigen was- en douchegelegenheid. Verder krijgt het Gasthuis een centrale woon- en keukenruimte, die als woonkamer maar ook als ruimte voor de vrijwilligers gebruikt kan worden. Op de verdieping worden een kantoor, een logeerkamer, een stilteruimte en een wasruimte gerealiseerd.

Rendabele exploitatie

Stichting Gasthuis Hoogezand-Sappemeer verwacht het Gasthuis rendabel te kunnen exploiteren. De gasten worden verzorgd door vrijwilligers. Voor de betaling van de professionele zorg wordt een beroep gedaan op de zorgverzekeraar van de gast. Steelande wonen investeert maximaal €175.000 in de bouw van het Gasthuis. Verder kan de stichting beschikken over subsidiegelden van provincie Groningen (€ 100.000) en gemeente Hoogezand-Sappemeer (€ 25.000) en draagt ze zelf € 43.000 bij. De stichting heeft echter nog wel geld nodig om de verwachte aanloopverliezen te kunnen opvangen. Ze verwacht dat het Gasthuis het eerste jaar niet volledig bezet zal zijn. Voor het inrichten van het Gasthuis heeft de stichting een beroep gedaan op landelijke en regionale fondsen. In totaal is al € 113.500 toegezegd. Enkele plaatselijke bedrijven, organisaties en particulieren hebben ook een gift gedaan.

Start bouw

De bouw van het Gasthuis begint (naar verwachting) in februari. Verwachte oplevering is eind dit jaar. Meer informatie: www.gasthuishoogezandsappemeer.nl