Duizendste bezoeker voor Kledingbank Maxima in Sappemeer

Sappemeer - Kledingbank Maxima in Sappemeer heeft begin deze week een mijlpaal bereikt: de 1000ste bezoeker kwam 'winkelen zonder te betalen'.

Door Marc Jansen

Bij Kledingbank Maxima kunnen mensen met een uitkering of een laag inkomen uit de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren of Haren 2 keer per jaar gratis winkelen met hun gezin. Met een kledingkaart in de hand kunnen zij ongeveer 10 kledingstukken, een paar schoenen, accessoires en een boek uitkiezen. Om vervolgens nergens te hoeven afrekenen.

Bezoekers in plaats van klanten

"De eerste collecte in 2012 was een najaars-/ wintercollectie. Die trok 550 bezoekers", vertelt Maxima-oprichter en -voorzitter Slagter. Hij prefereert het woord 'bezoekers' boven 'klanten'. "Vervolgens zijn er ieder halfjaar 100 tot 150 bezoekers bijgekomen. Met nu dus de 1000ste bezoeker." Op de vraag of de toenemende populariteit van een kledingbank hem geen dubbel gevoel geeft, antwoordt Slagter met een resoluut 'nee, absoluut niet'. "Het is ontzettend jammer dat zoveel mensen van een uitkering rond moeten komen, dat zoveel mensen werkloos zijn. Dat wel. Maar het is toch juist prachtig dat die mensen hier terecht kunnen?!"

Niet uit dozen trekken

Slagter kan het succes wel verklaren: "De winkel ziet er gewoon goed uit. Mensen gaan hier echt winkelen, hoeven de kleding niet uit dozen te trekken." Bovendien worden strenge kwaliteitseisen gehanteerd. "De helft van de kleding is nieuw, afkomstig van restpartijen van zeker 15 kledingzaken uit Hoogezand-Sappemeer, Haren en Slochteren. De andere helft is gebruikte kleding. Maar die mag in kwaliteit niets onder doen voor die nieuwe kleding." Kledingstukken die de winkel niet halen, worden verkocht aan een kledingverwerkend bedrijf. "Dat levert ons 40 cent per kilo op", weet Slagter, die aangeeft dat de kledingbank nog wel eens met een tekort aan herenjeans kampt. "Mannen dragen hun spijkerbroek helemaal af. Vrouwen zijn hun kleding wat sneller zat. Ook kleding voor tienerjongens is wel eens schaars. Maar we hebben nog nooit nee hoeven te verkopen. Terwijl we het per collectie over 400 damesjassen hebben..."

Grens niet bereikt

Hoewel uiterst content met het bereiken van de mijlpaal van duizend bezoekers, is hiermee de grens nog niet bereikt, stelt Slagter. "Ik heb de laatste cijfers niet paraat, maar in Hoogezand-Sappemeer worden circa 1500 uitkeringen verstrekt. Dat betekent 1500 adressen. Als er gemiddeld twee mensen op één adres wonen, praat je dus over 3000 mensen. Daarvan mogen wij 'slechts' 1000 mogen begroeten. En daarvan komt een deel ook nog eens uit Slochteren en Haren." De verklaring? "Toch wat gene, vermoed ik. En mensen die net hun baan verloren zijn, gaan niet direct naar de kledingbank. Ze moeten eerst nood voelen."