Feestje bij jarig Groei & Bloei Hoogezand-Sappemeer e.o.

Hoogezand - De afdeling Hoogezand-Sappemeer e.o. van Groei & Bloei bestaat dit jaar 55 jaar. Dit wordt donderdag 22 januari gevierd in de zogenaamde spiegelzaal van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.

Door Marc Jansen

"Groei & Bloei is niet de officiële verenigingsnaam", verklapt Martien Vossen, sinds zeven jaar voorzitter van de afdeling Hoogezand-Sappemeer e.o. "De officiële naam is nog steeds Koninklijke Maatschappij Tuinbouw en Plantkunde: KMTP. Maar omdat ons glossy magazine Groei & Bloei zo populair geworden is, zijn we die titel ook als naam voor de vereniging gaan gebruiken."

Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde

De Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde werd in 1873 opgericht; 50 jaar later kreeg ze het predicaat 'Koninklijk'. "Aanvankelijk waren er slechts 2 afdelingen, Amsterdam en Arnhem. De leden waren de hoveniers van de borgen en enkele kwekers. Professionals dus", weet Vossen. "In de jaren die volgden heeft de KMTP aan de wieg gestaan van enkele belangrijke ontwikkelingen. Zo zijn de nog steeds bekende bloemenveilingen ontstaan vanuit de ook binnen de KMTP heersende gedachte 'samen sta je sterker dan alleen'. Verder heeft de KMTP ervoor gezorgd dat Moederdag is komen overwaaien en danken we de welbekende Boomplantdag aan de KMTP." Vossen vertelt graag over 'zijn' Groei & Bloei. "Na de Tweede Wereldoorlog is er even een inzinking geweest", vervolgt hij. "Om in de jaren '50 en '60 volledig tot bloei te komen. De vereniging groeide toen van 20 à 30 afdelingen naar 150."

Hoogezand-Sappemeer

Ook in Hoogezand-Sappemeer werd een vereniging opgericht. "Vooral door mensen die in de bloemisterij en de tuinderwereld actief waren", vertelt Vossen. "Van lieverlee hebben de professionals steeds meer afstand genomen. Zij hebben zich in hun eigen 'clubs' verenigd. Waarmee Groei & Bloei uiteindelijk een club voor mensen met liefde voor tuinen, planten en bloemen geworden is." De afdeling Hoogezand-Sappemeer e.o. telt 170 leden. Zij ontvangen 11 keer per jaar de (landelijke) glossy Groei & Bloei. Lachend: "Je wilt het blad en krijgt de vereniging cadeau. Of: je wordt lid en krijgt het blad cadeau…" Daarnaast krijgen de leden 3 keer per jaar een nieuwsbrief van de eigen afdeling. "Verder staat 5 tot 6 keer per jaar een lezing geprogrammeerd en worden cursussen en workshops gegeven. Daarbij zijn vooral de cursussen bloemschikken populair." Binnen de afdeling H-S e.o. wordt een 'tuinclub' onderscheiden. Vossen: "Dat is een groep van heel enthousiaste tuinliefhebbers, die zeker 6 keer per jaar tuinen bezoekt."

Groei & Bloei op Fraeylema

Hoewel ook toegankelijk voor niet-leden, worden de lezingen en workshops vooral door de leden bezocht. Meer publieksgericht zijn de Open Tuinen Estafette en (vooral) Groei & Bloei op Fraeylema. "De eerste keer vond plaats ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan", weet Vossen nog goed. "Toen was het een sprong in het diepe. Voor ons maar ook voor de Fraeylemaborg. Het was ook als iets eenmaligs bedoeld. Maar na het succes van de 1ste editie hebben we snel besloten er een jaarlijks op 2de paasdag terugkerend evenement van te maken. Een evenement dat nu al 4 keer duizenden bezoekers heeft gehad."

Natuurfilm

De viering van het 55-jarig bestaan op 22 januari zal iets kleinschaliger zijn. In de spiegelzaal van het dr. Aletta Jacobs College wordt de natuurfilm 'De Stille Kracht van de Drentse natuur; Zwerven langs Aa en Hunze' van Henk Bos en Janetta Veenhoven vertoond. Na een ontvangst om 19.00 uur met koffie, en een welkomstwoord van de voorzitter, begint de filmvertoning. In de pauze worden drankjes en hapjes geserveerd, na afloop worden speciale (bloem)stukken verloot. De entree is gratis voor leden. Niet-leden betalen 5 euro. Meer informatie: www.info.hoogezand-sappemeer.groei.nl