Vrijwilligster in beeld: Annelies Kroon

Sappemeer - Vrijwilligerswerk is heel divers. Wie zijn die mensen die vrijwilligerswerk doen? Elke maand richten we de schijnwerpers op het vrijwilligerswerk in Hoogezand-Sappemeer. Ditmaal met: Annelies Kroon.

Door Marc Jansen

De in Froombosch woonachtige Annelies Kroon-Kwant (48) werkt op vrijwillige basis in Zonnehuis St. Jozef in Sappemeer. Zoals haar inmiddels overleden vader dat ook deed en haar 71-jarige moeder dat al 25 jaar doet. "De drempel om hier vrijwilliger te worden was niet zo laag", zegt Kroon. "Ik ben hier nu voor het 4de jaar vrijwilligster. Ik ben begonnen toen de kinderen zo groot geworden waren dat ik de handen vrij kreeg om als vrijwilligster aan de slag te gaan."

Verhalen vertellen

Ze was niet onbekend met het fenomeen vrijwilligerswerk. "Ik was al vrijwilligster geweest in een peuterspeelzaal in Kolham. Prachtig werk. Ik dacht zelfs dat het werken met peuters het helemaal was. Ik vroeg me dan ook echt af of ik het werken met ouderen wel net zo leuk zou vinden. Nou, dat is het geval. Sterker nog, ik vind het geweldig! Ouderen hebben van alles meegemaakt, hebben een verhaal te vertellen. Ik luister heel graag naar dergelijke verhalen." Kroon begon als begeleidster van de activiteiten op de vrijdagmiddag. Die activiteiten variëren. "De ene keer gaan we schilderen of knutselen met de bewoners. De andere keer helpen we bij het aan- en uitkleden als er kledingverkoop is. Of we toveren de grote zaal om tot bruin café. Met een hapje en een drankje. Liters advocaat met slagroom…"

't Winkeltje

Later werd ze ook vrijwilligster in 't Winkeltje van St. Jozef. "Er waren slechts vier vrijwilligers. Waardoor 't Winkeltje niet alleen in het weekend maar ook op woensdag gesloten was. Ik sta nu elke woensdag van 09.30 tot 11.45 uur in 't Winkeltje", vertelt ze. Bewoners, maar ook derden, kunnen in 't Winkeltje terecht voor een boodschapje. "De basisdingen als koffie en thee halen we bij de groothandel. Andere dingen kopen we gewoon in de supermarkt", vertelt Kroon, die als coördinator van 't Winkeltje verantwoordelijk is voor de inkoop. "Voor de producten die van de groothandel komen, stel ik een lijst op die ik inlever bij 'de keuken'. Zij nemen vervolgens de bestelling voor hun rekening. Van de producten die van de supermarkt komen, lever ik gewoon het bonnetje in." Ze moet er bij het inkopen nadrukkelijk rekening mee houden dat de bewoners van St. Jozef flink op leeftijd en in toenemende mate hulpbehoevend zijn. "We hoeven bijvoorbeeld geen blikjes drinken te verkopen. Die krijgen de bewoners toch niet open. Verder moeten we van alles de kleinere porties en formaten inkopen. Aan grote flessen drinken hebben de bewoners niets."

Lekker kletsen

In 't Winkeltje staan twee stoelen. "Als het rustig is, gaan de bewoners regelmatig even zitten. En dan lekker kletsen. Over waar ze vandaan komen, wat voor werk ze gedaan hebben. Bij voorkeur in het Gronings. Geweldig!"

Band met bewoners

Kroon bouwt dankzij deze gesprekken ook een band op met de bewoners. Waarvan er regelmatig eentje komt te overlijden. "Dat is moeilijk. Zeker als het onverwacht is… Ik hoop na bijvoorbeeld een vakantie dan ook altijd dat iedereen er nog is." Dit aspect is het enige vervelende aan het werken in Zonnehuis St. Jozef, stelt Kroon die gemiddeld acht uur per week in het woonzorgcentrum te vinden is. "Ik vind het echt geweldig werk. Ik krijg er altijd energie van. Vooral als ik merk dat de bewoners het prettig vinden dat ik er ben. Daar kan geen salaris tegenop." Ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Kwartier Zorg & Welzijn: 0598-364900. Of kijk op: www.vrijwilligersgroningen.nl.