Robin (12) en Ranomi (8) zijn ware nachtegaaltjes

Sappemeer - Robin Gibcus en Ranomi van Moorselaar zijn echte nachtegaaltjes. Zij hebben zoveel (zang)talent dat dit niet langer alleen hun docenten op muziekschool De Notenboom in Sappemeer opvalt.

Door Marc Jansen

De 12-jarige Westerbroeker Robin speelt piano en ukelele, drumt én zingt. De piano is zijn eerste liefde. Daarvoor ging hij ook naar De Notenboom, voor pianoles. Zijn zangtalent werd bij toeval ontdekt. "Maar toen hoorden we zo'n zuivere stem dat we meteen hebben gezegd: 'je gaat nu naar Irene' (zangdocente Irene Freij; red.)", vertelt De Notenboom-oprichtster/ -directrice Jacintha Porrenga. "En na één zangles heeft 'ie auditie gedaan voor de RTL Talent Academy." "Dat is een speciale school voor muzikaal talent", weet Robin, die na een succesvolle auditie werd toegelaten tot de 'musicalschool'.

Amersfoort

Sinds het voorbije najaar gaat hij iedere zondag naar Amersfoort. "Ik krijg er les in dans, acteren en zang. In totaal 3 uur", zegt Robin, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. "We zijn er met 18 tot 20 kinderen uit heel Nederland." Behalve dans-, acteer- en zangles in Amersfoort krijgt Robin piano- en bandles in De Notenboom én moet er thuis volop geoefend worden. Betekent dit dat hij altijd met muziek bezig is? "Nee hoor, niet altijd." Wat hij doet wanneer hij geen muziek maakt? "Gewoon... Hangen." De vier jaar jongere Ranomi uit Hoogezand houdt zich (vooralsnog) alleen bezig met zang. "Ik heb nu ongeveer een jaar les van Irene en Ashya (Loorbach; red.)", vertelt ze. "Mama heeft me daarvoor aangemeld." "Haar zusjes gaven met grote regelmaat commentaar", vertelt moeder. "'Ze doet het weer', schreeuwden ze dan. Ranomi was altijd aan het zingen. Toen heb ik gedacht: dan kunnen we maar beter zorgen dat het mooi klinkt."

Kinderen voor Kinderen

Bij haar eerste zangles viel Ranomi's oog op een poster van Kinderen voor Kinderen. 'Daar wil ik heen', waren haar woorden bij het zien van deze poster. En dus deed ze, na amper 3 weken zangles, auditie voor het Kinderen voor Kinderenkoor. "Eerst via internet. Met een filmpje. Achthonderd kinderen hebben dat gedaan", zegt Ranomi, die op basis van haar filmpje werd uitgenodigd voor auditie in Amsterdam. Net als 105 andere kinderen. En opnieuw bereikte ze de volgende (en laatste) auditieronde, begin dit jaar. "Er waren toen nog 20 kinderen over. Ik moest 2 liedjes zingen: 'Feest!' en 'Ik krijg er straks een zusje bij'. Wat heel grappig was, was dat er een meisje was dat echt een zusje zou krijgen…" Ranomi zou het koor uiteindelijk niet halen. "Ik ben te jong…", zegt ze monter. "En ik had nog wat moeite met dans. Maar nu krijg ik ook dansles. Bij All Star Studio in Sappemeer." Eind maart doet ze bovendien auditie bij Lucia Marthas in Groningen. "En ik doe mee aan Superkids (nieuwe talentenjacht van RTL4; red)", glundert Ranomi. "Ik ook", grijnst Robin.

Stimuleren

Jacintha Porrenga hoort het tevreden aan. "Ja, wij proberen zoveel mogelijk te stimuleren dat kinderen met talent hun grenzen verleggen. En ik durf nu al wel te zeggen dat Robin en Ranomi zoveel talent hebben dat ze er later hun brood mee kunnen verdienen. Vooral omdat ze ook wíllen optreden. Ze hebben de wil op dat podium staan." "Mooi voorbeeld: een aantal van onze leerlingen zou optreden tijdens een Ladies Night in de bioscoop. Hartstikke mooi natuurlijk. Ik zag echter een heel boos meisje in het publiek: Ranomi. Ze was er omdat haar zus zou optreden op gitaar. Maar ze vond het helemaal niet leuk dat zij niet mocht optreden. Uiteindelijk hebben we haar ook laten optreden. Zonder enige spanning pakte ze de microfoon, noemde ze haar naam en leeftijd – toen nog maar 7 – en zong ze een liedje. En de aanwezige dames wisten niet wat ze hoorden!"

Werken

Met talent en de wil op het podium te staan alleen zijn ze er echter nog niet, weet Porrenga. "Ze moeten er wel voor willen werken. En dat betekent dat ze soms ook dingen moeten doen die ze niet zo leuk vinden. Zo houdt Robin niet van klassieke muziek… Maar ik heb hem laatst toch een opdracht gegeven waarbij hij drie klassieke pianostukken moest kiezen. Zodat 'ie zich ook bekwaamt in het lezen van noten." Robin: "Ik kan geen noten lezen." Porrenga: "Hij kan het wel, maar vindt het niet zo leuk... En kinderen doen het liefst dingen die ze leuk vinden." http://youtu.be/4vh3LnCkZ9E http://youtu.be/6WGOFGu9h7E