D66: minder gas winnen in Groningen

Sappemeer - Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven van pleit ervoor om de gaswinning in Groningen terug te brengen naar het minimumniveau van leveringszekerheid.

Van Veldhoven: “De veiligheid staat voorop. Deskundigen zeggen dat door de hoeveelheid gas die wordt gewonnen terug te schroeven, de kans op aardbevingen afneemt. Koop daarmee tijd die nodig is voor de veiligheid van Groningers en om de huizen te verstevigen.”

Leveringszekerheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en de NAM hebben aangegeven dat het verlagen van de hoeveelheid gas die wordt gewonnen, leidt tot minder aardbevingen. Het huidige voorstel van minister Kamp is om de gaswinning terug te brengen naar 39,4 miljard kubieke meter. Wat D66 betreft wordt de gaswinning teruggebracht naar rond de 30 miljard kubieke meter. Dat is wat nodig is voor leveringszekerheid in verband met de binnenlandse vraag naar gas en lopende exportcontracten. D66-lijsttrekker in de provincie Groningen Tim Zwertbroek: "Het is van groot belang dat de gaswinning wordt verminderd in Groningen. Niet alleen voor de veiligheid van alle Groningers, maar ook voor de aantrekkelijkheid van het gebied. Terug naar 30 miljard kubieke meter is snel uitvoerbaar, daar hebben Groningers direct iets aan."

Huizen verstevigen

Echte veiligheid zit in een stevig huis, niet in een kleinere kans op een aardbeving, stelt D66. "Door nu uit voorzorg minder gas te winnen, is er meer tijd om de huizen te verstevigen. Daarbij moet voorrang worden gegeven aan het preventief opzoeken en verstevigen van de kwetsbaarste gebouwen."