Eska Graphic Board tekent contract voor bouw rejectvergasser

Hoogezand - Eska Graphic Board heeft een contract getekend met Leroux & Lotz Technologies voor de bouw van een vergasser op het fabrieksterrein in Hoogezand.

Na een lange weg met juridische procedures vanwege bezwaren van omwonenden van de fabriek is Eska Graphic Board op alle punten in het gelijk gesteld. Hiermee is de weg vrij voor de bouw van de vergasser, die in de 2de helft van 2016 in bedrijf moet zijn. Reststoffen gebruiken als brandstof Bij de verwerking van oud papier tot karton blijven reststoffen uit het oud papier over. Deze zogenaamde rejects worden nu afgevoerd en elders verbrand. In de vergassingsinstallatie gaat Eska Graphic Board de rejects vergassen en het vrijgekomen gas gebruiken om stoom voor de eigen kartonmachines op te wekken. Door de rejects bij de fabriek te gaan gebruiken als brandstof, is er jaarlijks 18 miljoen kubieke meter minder aardgas nodig in het productieproces. Dit is net zoveel als 11.000 Nederlandse gezinnen gemiddeld per jaar gebruiken. De bouw van de rejectvergasser is een belangrijke stap in het optimaliseren van de energie-efficiency en draagt bij aan de doelstelling binnen de papier- en kartonbranche om het energieverbruik in 2020 te halveren en de CO2-uitstoot te verminderen.

Investering van 14,5 miljoen

De bouw van de vergassingsinstallatie vergt een investering van 14,5 miljoen euro, die mede mogelijk is gemaakt door een toegekende subsidie van 4 miljoen euro. Eska Graphic Board is wereldmarktleider in de markt voor grafisch karton. Eska Graphic Board maakt in 2 moderne fabrieken in Hoogezand en Sappemeer uit 100 % gerecycled papier meer dan 250.000 ton grafisch karton. Karton dat wordt gebruikt voor onder andere boeken met een harde kaft, ordners, ringbanden, puzzels en luxe verpakkingen. Leroux & Lotz Technologies (LLT, 200 medewerkers) is een leverancier van op maat geleverde hout en afval gestookte ketelinstallaties voor de productie van stoom en heet water. LLT heeft het hoofdkantoor en de fabricagehallen in Nantes en een ontwerp-/ verkoopafdeling in Grenoble. LLT is onderdeel van de in Parijs gevestigde Altawest Groep (1300 medewerkers). Andere bedrijfsonderdelen van Altawest Groep zijn Jeumont Electric (motoren en generatoren) en Inova France (EPC Contractor Energie Centrales).