Schade bij SculpturePark Zuidlaren door aardbeving

Zuidlaren - De zandsculpturenexpositie 'De Hondsrug Verbeeldt' in SculpturePark Zuidlaren heeft donderdag behoorlijke schade opgelopen door de aardbeving in de regio.

Door 2 aardschokken in de namiddag hebben enkele grote kunstwerken, waaronder een ruim 7 meter hoge gletsjer, ernstige schade opgelopen. Medewerkers van SculpturePark meldden even na 16.00 uur een kleine schade maar werden kort na 17.00 uur, na een tweede aardschok, geconfronteerd met meer schade aan diverse grote zandkunstobjecten .

Gevaarlijke situatie

Even waren de medewerkers bevreesd voor een gevaarlijke situatie rondom de gletsjer van ruim 7 meter hoog. De gletsjer vertoonde scheuren en enkele grote brokstukken waren naar beneden gekomen. Er is vervolgens contact opgenomen met de instanties die meteen een risico-expert van de NAM hebben gestuurd. Deze concludeerde dat er geen risico’s voor de bezoekers zijn, zodat de expositie gewoon geopend kan blijven voor het publiek. Overigens was er bij de tweede aardschok, na sluitingstijd, al geen publiek meer in het SculpturePark.

Expositie intact

De schade aan diverse grote zandsculpturen is behoorlijk, maar de expositie is nog intact. Wel zullen objecten gerepareerd dan wel vervangen moeten worden. De ontstaansgeschiedenis van het door UNESCO erkende Geopark De Hondsrug kan echter nog steeds in haar volle omvang bezichtigd worden. “Het gebied De Hondsrug is ontstaan door natuurgeweld in de ijstijden en heeft nu wel een extra dimensie gekregen door deze aardbevingen", reageert directeur John Franke. "Zo moeten we het maar positief opvatten. Al is het wel flink balen als je geconfronteerd wordt met deze enorme schadepost. We er alle vertrouwen in dat de NAM deze schade snel met ons oplost en misschien moeten we in ons zandmuseum ook maar een expositie inrichten waarmee we laten zien wat er allemaal gebeurt in de bodem onder onze voeten."