Nieuw in Hoogezand: Lamotta Boxing

Hoogezand - Floris Vercauteren uit Sappemeer start een boksschool: Lamotta Boxing. Dinsdag 24 februari staat in de gymzaal van basisschool De Schakel in Hoogezand de 'grote opening' geprogrammeerd.

Door Marc Jansen

"We trekken alle registers open. Alle facetten van de bokssport én onze manier van trainen komen aan bod. We maken daarvoor gebruik van een intern parcours met meerdere stations", vertelt Vercauteren over de opening op 24 februari. Zoals het een student Communicatie en Educatie betaamt, kiest hij zijn woorden zorgvuldig. Ook bij het formuleren van zijn 'bedrijfsfilosofie' lijk hij niet over één nacht ijs te zijn gegaan.

Boksschool

'Lamotta Boxing is geen boksvereniging, maar een boksschool', stelt Vercauteren in dit schrijven. 'Niet het recreatieve bewegen in groepsverband staat centraal, maar bij Lamotta Boxing draait het veeleer om persoonlijke uitdagingen op maat. Dit laatste heeft betrekking op zowel het fysieke als het geestelijke aspect van identiteitsontwikkeling. Door jongeren te leren bewegen kunnen ze (weer) ontvankelijk(er) worden voor geestelijk leren en andere intellectuele uitdagingen waar we allemaal mee te maken krijgen.' "Mensen zonder ervaring met vechtsport, zullen dit misschien zweverig vinden", vermoedt Vercauteren. "Maar in mijn optiek is vechten, of het gevecht, een oerdrift. Zoals seksualiteit dat ook is. Wanneer twee mensen vechten, ontstaat er iets nieuws: strijd, energie."

Motorische vaardigheden en mentale ontwikkeling

Bij Lamotta Boxing wordt gewerkt aan zowel de motorische vaardigheden als de mentale ontwikkeling van de leden. Met boksspecifieke oefeningen én aanvullende kracht- en balansoefeningen. "Voor dit krachtparcours maken we onder meer gebruik van speciaal ontwikkelde elastieksystemen, medicijnballen, kettlebells, klimtouwen en een voetladder", verklapt Vercauteren, die hierin gesteund wordt door een viertal goede vrienden. "Zij helpen mij. Zoals het ook de bedoeling is dat de leden elkaar dingen bijbrengen. Met daarbij respect voor ieders eigen stijl." Leden, die minimaal 16 jaar dienen te zijn, kunnen vooralsnog uitsluitend trainen bij Lamotta Boxing. "Zodra ik mijn investeringen in Lamotta Boxing terugverdiend heb, wil ik een cursus volgen en me aansluiten bij de Nederlandse Boksbond (NBB)", kondigt Vercauteren aan. "Dan kunnen de leden ook wedstrijden boksen. Sommigen van hen hebben zo'n doelstelling ook nodig. En ik moet zeggen: voor mij heeft het wedstrijdelement veel betekend."

Mixed martial arts

Zelf heeft Floris (uitspraak: Flories) vooral veel aan kickboksen gedaan. "Eigenlijk mijn hele jeugd wel wat", gaat hij terug in de tijd. "Maar vanaf 2008 ben ik bij KB Hoogezand (Kickboxing Hoogezand; red.) gaan trainen, bij Martin Hut. Eerst recreatief. Vervolgens ben ik steeds fanatieker geworden en ben ik ook overgestapt naar Aihato in Groningen. Ik heb daar drie jaar heel intensief aan mma, mixed martial arts, gedaan. In die periode beheerste de sport mijn leven." Grijnzend: "Daarom studeer ik nu, op mijn 25ste, nog steeds…" Hij stopte toen hij zijn hho-diploma in de pocket had, aan de universiteit ging studeren én geblesseerd raakte. "En na een tijdje kwam ik bij Sportcentrum Ron Haans iemand tegen die net zo gemotiveerd was als ik destijds. Maar toen ik met hem zijn wedstrijdtechnieken wat wilde bijschaven, kwam ik tot de ontdekking dat daar in Hoogezand-Sappemeer eigenlijk geen mogelijkheden voor waren. Die ontdekking, plus de vele blijken van interesse in (kick)bokstraining die ik vaak kreeg, hebben in december het plan voor de boksschool doen ontstaan. En nu gaan we al los."

Dins- en donderdag

Lamotta Boxing traint iedere dinsdag en donderdag van 19.00 tot 21.00 uur in de gymzaal van De Schakel aan de Multatulistraat in Hoogezand. Belangstellenden voor de eerste training op dinsdag 24 februari kunnen hun deelname aankondigen op de Facebookpagina van de boksschool: www.facebook.com/lamottaboxing. Het lidmaatschap kost 15 euro per maand.