Gaas Wadoen: Stekkies

Hoogezand - Heeft u afgelopen weekend nog iets romantisch van een Valentijn gekregen?

Ik niet. Eigenlijk doen George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin en ik ook niet aan Valentijn, maar je hoopt toch stiekem een heel klein beetje... Ik heb de hele week onopvallende toespelingen gemaakt. ”Gut, zijn de rozen alweer uitgebloeid?” Of ik zet een bijna leeg parfumflesje quasi-nonchalant naast het eitje voor George. ”Ach… kijk mij nou… zet ik toch bijna een leeg parfumflesje in plaats van het zoutstrooiertje naast je eitje.” Het landt niet. Of George doet alsof. Het is zaterdagmorgen, een uur of 11 en wij zitten met een pot koffie aan de grote tafel. “Wil je nog een kopje… lieverd?”, vraag ik en kijk ondertussen de lieverd zo verliefd mogelijk aan. George schuift z’n kommetje zonder op te kijken mijn kant op. “Weet je wat wij vandaag wel eens kunnen gaan doen?”, klinkt het vanachter de krant “Nou…? vraag ik nieuwsgierig. “Naar de entdag van de Vrienden van het Oude Fruit." "Wàt gaan we doen? Ouwe vrienden enten?"

Fruitbomen vermeerderen

Nou, zo ongeveer. Bij de Fraeylemaborg leren de vrienden hoe je door te enten jonge fruitbomen kunt vermeerderen. We willen al een tijdje appelmoes uit eigen tuin en deze vriendelijke workshop is een goed begin. Met ons messenblok onder de arm en een doos pleisters in de tas, gaan we op pad. In een grote schuur staan lange tafels met allerlei soorten takkenbosjes waar Zwarte Piet jaloers op zou zijn. De fruitvrienden geven enthousiast informatie over sterappels, jutteperen, zwijndrechtse wijnperen en nog meer fruitsoorten. Ze demonstreren hoe je met een vlijmscherp mes ent en geven ook deskundig advies. Denk om uw vingers! Tevreden geven we de vrienden een hand en gaan met 2 aspirant appelboompjes weer naar huis. “Kijk hoor lieverd… in plaats van rozen”, zegt George en drukt mij een appelboompje in de handen.

Vrienden van het Kielzog

Het Kielzog heeft ook vrienden. En daar kunnen nog wel een paar bij. Enten of stekken lukt helaas niet, maar lokken wel. Want als Vriend krijgt u leuke extraatjes en aanbiedingen. Eind april komt het Kielzog, na een jaar stilte, met het nieuwe theaterprogramma en als vriend krijgt u dan voorrang bij de voorinschrijving. En ik heb me laten vertellen dat de directeur van het Kielzog persoonlijk op uw verjaardag komt, maar dat weet ik niet helemaal zeker. Hoe dan ook; als u het Kielzog een warm hart toedraagt en wil steunen dan kunt u zich aanmelden bij het Kielzog. U kunt een mailtje sturen, maar even komen aanwaaien is natuurlijk ook gezellig! Wist u trouwens dat de beroemde uitspraak 'Een appel per dag houdt de dokters weg, vooral als je goed mikt' van Winston Churchill afkomstig is? Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen