Speeddaten op dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand

Hoogezand - Meisjes uit vmbo 2 van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand gingen donderdag speeddaten met vrouwelijke professionals uit de technische sector.

Doel was de beeldvorming rondom bètawetenschappen, techniek en ict te verbeteren.

Gesprekken met rolmodellen

De meiden werden met een korte introductie, met filmpjes en leuke feiten, geprikkeld om hun blik op techniek en ict te verruimen. Vervolgens voerden vrouwelijke rolmodellen - 3 professionals en 3 studenten - gedurende 5 rondes van 15 minuten korte gesprekken met de meisjes. De professionals werken bij bedrijven in de regio: Mevlida Nuhic bij AP Nederland in Kolham, Ann-Kathrin Franke bij Energy from Waste in Delfzijl en Brenda van der Wal bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Zij vertelden over hun specialisaties, respectievelijk elektrotechniek, onderhoud en bouwkunde. De 3 studenten van het Alfa-college gaven voorlichting over de opleidingen ICT en Engineering. De sessie, die plaatsvond in de spiegelzaal van het Aletta, duurde in totaal anderhalf uur.

VHTO

Het speeddaten is een initiatief van VHTO: Landelijk expertisebureau meisjes/ vrouwen en bèta/ techniek. Het dr. Aletta Jacobs College maakt al enkele jaren gebruik van het aanbod van het VHTO. In het kader van Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) gaan de vmbo-leerlingen van het Aletta (jongens en meisjes) ook een aantal keren per jaar op bezoek bij VIB-bedrijven in de regio. En op 13 april doen de meisjes uit de tweede klassen vmbo weer mee aan Girlsday. Op Girlsday openen bedrijven in heel Nederland hun deuren om meisjes van 10 tot 15 jaar de wereld van bèta, techniek en ICT te laten ervaren.