Eerste nieuwbouwwoningen in Gorecht-West opgeleverd

Hoogezand - Op het zogenaamde woonveld Ter Laan in Gorecht-West in Hoogezand zijn de eerste van in totaal 53 huurwoningen opgeleverd.

De 53 woningen zijn onderdeel van de wijkvernieuwing Gorecht-West, die pakweg 10 jaar zal duren. Wooncorporatie Lefier sloopt  in totaal 350 woningen en bouwt tussen de 300 en 320 woningen. Daarnaast heeft Lefier in 2012 en 2013 200 woningen in de wijk verbeterd. Bij dit alles zetten Lefier en de gemeente Hoogezand-Sappemeer fors in op het bevorderen van de sociale samenhang in de wijk en het welzijn van wijkbewoners.

Nieuwbouwplan met 6 basistypes

"Het nieuwbouwplan gaat uit van 6 basistypes", zegt projectleider Eilt Abee van Lefier. "Variërend van kleinere woningen met 2 slaapkamers tot eengezinswoningen met 5 slaapkamers, voor grote gezinnen. Verreweg de meeste woningen hebben 3 slaapkamers. Levensloopbestendige seniorenwoningen komen er ook." De bouw gaat snel omdat de fundering, betonwanden, vloeren en scharnierdak in de fabriek kant-en-klaar zijn geproduceerd, aangeleverd en geplaatst. Abee: "De bouwtijd wordt zo aanzienlijk verkort. De zachte winter heeft ook meegewerkt. De eerste bewoners hebben nu de sleutels gekregen, begin april zullen de sleutels van alle woningen uitgereikt zijn."

Veel bewoners keren terug

Alle woningen zijn op voorhand verhuurd. Huurders komen veelal uit de eerder gesloopte woningen op dezelfde locatie  - zij wonen tijdelijk in een wisselwoning - of wonen in de woningen die voorafgaand aan de tweede fase van de nieuwbouw in de wijk zullen worden afgebroken. Bewonersparticipant Liza Meindertsma van Lefier heeft er wel een verklaring voor: "Veel bewoners van Gorecht-West keren terug in de nieuwbouw. Daar hebben we ook op ingezet. We hebben de bewoners betrokken bij het ontwerpen van de nieuwe woonbuurt en de nieuwe woningen. In zogenaamde ‘werkateliers’ konden bewoners meepraten en -denken. Dat hebben ze op een prima wijze gedaan, veel enthousiaste wijkbewoners deden mee."

Open huis

Gelijktijdig met de oplevering van de woningen werken Lefier en gemeente aan de erfscheidingen en openbare ruimte. Eind april zal alles in het gebied er netjes en afgewerkt uitzien. Dan houden gemeente en Lefier een open huis voor wijkbewoners en andere belangstellenden. Daarbij worden de nieuwe bewoners in het zonnetje gezet.