SculpturePark in Zuidlaren sluit grootste deel zandsculpturenexpositie

Zuidlaren - SculpturePark Zduilaren heeft een dinsdag een groot deel van de expositie 'De Hondsrug verbeeldt' afgezet.

De zandsculpturen hebben ernstige schade opgelopen bij de aardbeving in de regio op 12 februari. Zandsculpturenexpert Huib Joor heeft, na een uitgebreide technische inspectie, het dringende advies gegeven het grootste deel van de expositie om veiligheidsredenen af te zetten. De eyecatcher van de tentoonstelling, een 7 meter hoge gletsjer uit de ijstijden, is in tweeën is gebroken. "Het bovenste gedeelte staat los op de onderkant en geeft een reëel instortingsgevaar", weet directeur John Franke van SculpturePark Zuidlaren.

Veiligheidszone

"De expert heeft ons dringend geadviseerd een veiligheidszone van minimaal 5 meter rondom de gletsjer aan te houden. Dit betekent dat 75 % van de expositiezaal door het publiek niet bezocht kan worden." "De veiligheid voor de bezoeker staat voor ons uiteraard bovenaan. Reden voor ons dit besluit te nemen. De schade is enorm en wij beraden ons nu op stappen tegen de NAM die aangeeft de schade, die nu nog groter wordt dan de eerste schatting van tussen de €100.000 en € 150.000, niet te willen vergoeden."

Wel geopend

SculpturePark blijft wel gewoon geopend. De miniatuur-zandsculpturenexpositie, de schoolplatenexpositie, de grote speelhal voor voor kinderen en BricksArt spelen met noppenstenen blijven gewoon geopend. Belangstellenden kunnen het park tegen een gereduceerd tarief park bezoeken: 4 euro.