Apotheek ’t Hooge Zand runner-up in Beste Apotheek-verkiezing

Hoogezand - Apotheek Panacee in Grubbenvorst is door onderzoeksbureau AMP uitgeroepen tot 'Beste Apotheek van Nederland'. Apotheek ’t Hooge Zand in Hoogezand eindigde op de tweede plaats.

823 Apotheken hebben in 2014 deelgenomen aan het Onderzoekprogramma Kwaliteit Apotheken (OKA) van AMP, waarbij zij werden beoordeeld op de kwaliteit van hun (farmaceutische) dienstverlening. Sinds 1994 kunnen apotheken op basis van vrijwilligheid meedoen aan dit onderzoek. Zij stellen zich op deze manier toetsbaar op en kunnen zo hun eigen prestaties vergelijken met die van andere apotheken. De apotheken betalen hun deelname aan het OKA zelf.

Mystery guests

De deelnemende apotheken worden 6 keer per jaar benaderd door 'mystery guests' die zich voordoen als alledaagse cliënt/ patiënt van de apotheek en in die hoedanigheid het zorgproces van de apotheek doorlopen. Zij doen dit aan de hand van vooraf opgestelde scripts en gevalideerde evaluatieformulieren. Per onderzoek registreert de mystery guest de prestatie van de apotheken op circa 40 items, verdeeld over 3 secties bejegening, probleemanalyse en voorlichting, advisering en verstrekking. De waarnemingen van de mystery guests worden getoetst aan de voor apotheken geldende vakinhoudelijke beroepsnormen en -standaarden. De normering wordt vastgesteld door een panel van onafhankelijke deskundigen, waarin apothekers uit het werkveld en vertegenwoordigers van beroepsorganisatie KNMP en de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht zitting hebben.

6 Farmaceutische onderwerpen

Ook in 2014 werden er weer 6 farmaceutische onderwerpen getoetst. Begin 2014 werden de apotheken onderzocht op zorg met een casus over een kind met pseudokroep. Hierna was er een casus met hoofdpijn veroorzaakt door medicatie overgebruik. Vervolgens werd men geconfronteerd met een patiënt met hooikoorts. Voor de zomervakantie werden de apotheken bezocht voor advies over voetschimmel. Na terugkomst van de vakantie was er een casus waarin werd gevraagd om een advies over de voedingssupplementen Vitamine D en Calcium. De laatste casus in 2014 betrof een reisadvies voor een ouder echtpaar.

Addertjes onder het gras

In alle casussen zaten er ‘addertjes onder het gras’ waar de apotheek alleen met goed doorvragen achter kon komen. Soms moest er rekening gehouden worden met de leeftijd van de gebruiker(s) en in andere gevallen was er sprake van het gebruik van andere medicijnen die een wisselwerking (interactie) konden hebben met het zelfzorgproduct waarnaar gevraagd werd.