Ninja Turtles zijn Vakkanjers dr. Aletta Jacobs College

Hoogezand - Op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand is maandag de schoolfinale gehouden van de Junior VakkanjerWedstrijden 2015. 3 Teams streden met zelfgebouwde festivalbikes om een plek in de regiofinale.

De Junior VakkanjerWedstrijden zijn landelijke techniekwedstrijden voor 3de- en 4dejaars vmbo-leerlingen. Vierdejaars leerlingen techniek van het Aletta deden mee aan het onderdeel Junior Vakkanjers 'P' (Produceren). De 3 teams - Techni Phase, Techniek Masters en Ninja Turtles - waren een aantal maanden druk met het ontwerpen en produceren van de festivalbike op school.

Vervaardigen prototype

Bij het vervaardigen van hun prototype festivalbike kwamen de diverse geleerde technieken aan de orde. Zo moesten de scholieren technisch tekenen voor het ontwerp. Verder kwam hun kennis over elektrotechniek van pas bij de installatie van de accu en voor de verlichting, moesten ze lassen en slijpen bij het maken van het frame en de carrosserie, en moest soms ook hout bewerkt worden. En om het helemaal af te maken werd de schilderskwast of verfspuit soms gehanteerd.

Krap budget

De scholieren leerden dat samenwerken nog niet altijd meevalt. En dat een goed eindproduct valt of staat met een goede samenwerking, een goede taakverdeling, een goed plan van aanpak en een juiste calculatie. Elke groep had de beschikking over een budget van 200 euro. Een krap budget voor wie een mooi prototype wilde maken. Maar dat was dan ook weer de uitdaging: veel materiaal werd gehaald bij slopers en bij de oud-ijzer handelaren in de gemeente en wie slim was zorgde voor een stukje sponsoring van ouders of bedrijfsleven.

Vakjury

De 3 teams moesten hun eindproduct maandag 2 maart presenteren aan een vakkundige jury, naast 2 mensen van de organisatie TechniekTalent waren ook 3 gepensioneerde techniekdocenten van het Aletta, de heren Hamer, Rinia en Kampinga, aanwezig. Zij onderwierpen de prototypes aan een grondige inspectie. Naast het technische werkstuk was de presentatie van de groepen, zowel op de Facebook-pagina als in de spiegelzaal aan het publiek, onderdeel van de beoordeling.

Ninja Turtles

Uiteindelijk werd de groep Ninja Turtles - bestaande uit Jens van der Berg, Anouk Cornelis, Vincent Hartman, Rob Hoekstra, Bo Jansen en Janine Zaaiman - uitgeroepen tot Junior Vakkanjer in de schoolfinale. Zij hadden volgens de jury de opdracht het beste uitgewerkt: een mooi ontwerp en prima uitvoering, een goed projectplan, een goede taakverdeling en goede samenwerking, de beste presentatie en ze waren inventief geweest door sponsors te zoeken. Ook was er goed gekeken naar de veiligheidsaspecten gedurende het proces.

Regiofinale

Aan het applaus te horen, deelde ook het publiek in de spiegelzaal – vmbo-docenten, leerlingen, ouders, opa’s en oma’s - de mening van de jury. De Ninja Turtles gaan door naar de regiofinale in Bolsward. De beste teams uit de diverse regiofinales plaatsen zich voor de landelijke finale. Die is op 9 april 2015 tijdens de techniekmanifestatie Game On in Gorinchem. Alle leerlingen die meededen aan de wedstrijd ontvingen overigens een Junior Vakkanjer certificaat. Hun is aangeraden om later vooral ook op hun CV te vermelden dat ze mee hebben gedaan aan deze wedstrijd. Meer informatie: www.devakkanjers.nl.