DeSoto uit 1956 voor brandweermuseum in Sappemeer

Sappemeer - Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen heeft een nieuwe aanwinst: een blusvoertuig van het Amerikaanse automerk DeSoto (1928 - 1961), in 1956 gemaakt bij Van Bergen in Heiligerlee.

Door Marc Jansen

Mandema Transport vervoerde het voertuig vrijdag met een dieplader naar het brandweermuseum in Sappemeer. "We krijgen deze auto in bruikleen van een Houthandel Reinders uit Ten Post", vertelt voorzitter Marc Bakker. "Dat heeft het voertuig in 1985 gekocht voor zijn bedrijfsbrandweer. Maar het heeft de auto nooit hoeven te gebruiken." Wel heeft de houthandel het voertuig al die jaren onderhouden. "Er hoeft weinig aan te gebeuren. Het is een heel gaaf exemplaar."

Bouwjaar 1956

Het blusvoertuig is bovendien in originele staat, weet Bakker. "Bouwjaar is 1956. De houthandel heeft het overgenomen van de brandweer in Ten Boer (dat het in 1974 in gebruik nam; red.)." Hoewel het brandweermuseums de voertuigen het liefst in eigendom heeft, zegt Bakker heel blij te zijn met dit bruikleen. "Voor zover bekend zijn in Nederland maar 6 van deze brandweerwagens gemaakt. Het is zelfs de enige nog rijdende DeSoto met deze opbouw in Nederland. Het is dus een bijzondere brandweerwagen." De DeSoto wordt zo snel mogelijk 'op kenteken gezet' en kan vervolgens meedoen aan de verschillende activiteiten van Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen.

12 Voertuigen

De collectie Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen omvat met de nieuwste aanwinst 12 voertuigen. Deze zijn zaterdag 7 maart te bezichtigen.