2 Conciërges dr. Aletta Jacobs College, 80 jaar ervaring

Hoogezand - Het dr. Aletta Jacobs College heeft maandag 2 conciërges in de bloemetjes gezet. Jan Stäbler (63) en Jan Jager (62) zijn namelijk beiden 40 jaar aan de school in Hoogezand verbonden.

Stäbler en Jager kwamen op 1 maart 1975 als jonge mannen in dienst van de Scholengemeenschap voor Beroepsonderwijs Hoogezand-Sappemeer (SBHS), de voorloper van het dr. Aletta Jacobs College. Jan Jager was overigens in eerste instantie afgewezen, omdat hij nog niet getrouwd was. Een voorwaarde in die tijd. Hij werd na zijn tweede sollicitatie – als getrouwd man – aangenomen.

Schoolbediende

De SBHS had in 1975 4 gebouwen in de gemeente Hoogezand-Sappemeer: de Prof. I.H. Langenschool, de G. Boerschool, de dr. D. Bosschool en de Prof. Huizingaschool. Jager werd als schoolbediende aangesteld op het hoofdgebouw aan de Erasmusweg. Jan Stäbler kreeg dezelfde functie op de dr. D. Bosschool. Als schoolbediende waren ze verantwoordelijk voor het schoonmaken en onderhouden van de schoolgebouwen en terreinen, voor het toezicht, voor de verzuimregistratie en voor de pauzeverkoop in de schoolkantine. De heren spreken van een mooie tijd. "We werkten in een hecht team en er was een leuke en gezellige sfeer. We voelden ons verantwoordelijk en zorgden dat de school er ‘spik en span' uitzag. De eerste twintig jaar na onze aanstelling werkten we ook nog in de schoolvakanties. Dan werden bijvoorbeeld alle vloeren in de was gezet."

Conciërge

Heel wat jaren geleden werd hun functie gewijzigd: van schoolbediende in conciërge. Hiermee veranderde ook het takenpakket. Schoonmaakwerkzaamheden en tuinonderhoud staan niet meer op het lijstje. En ook de kantineverkoop werd geschrapt. Misschien wel jammer voor de leerlingen, want de gehaktballen van ome Jan (Stäbler) waren het meest populaire artikel in de schoolkantine, zowel bij de leerlingen als bij het personeel. Bovendien was het ijs van de zakken bevroren gehaktballen altijd een handig hulpmiddel om mee te koelen na ongelukjes van leerlingen, bijvoorbeeld bij de afdeling techniek.

Eigen deelschool

Jager en Stäbler werken tegenwoordig beiden in het moderne gebouw van het Aletta aan de Laan van de Sport. Ze zijn ieder werkzaam in hun eigen deelschool. Jan Jager in de deelschool bovenbouw vmbo en Jan Stäbler in de deelschool bovenbouw havo/ vwo. Ze vinden het ook na veertig jaar nog leuk met leerlingen te werken. Hoewel de één aangeeft soms wat moeite te hebben met de veranderende maatschappij en met de minder respectvolle houding van sommige leerlingen naar zowel onderwijzend als onderwijsondersteunend personeel. "Maar aan de andere kant hadden we 40  jaar geleden ook al te maken met leuke en minder leuke ofwel lastige leerlingen", geven beiden aan. "Soms ben je ook niet op de hoogte van de problematiek achter het moeilijke gedrag. Een starre houding van de conciërge helpt niet. Een veranderende maatschappij vergt ook een veranderende houding van de conciërge. En onze ervaring is dat je met humor ook een heel eind komt."

Leerlingen zien komen en gaan

Beide mannen hebben heel veel leerlingen zien komen en gaan. Het komt zelfs voor dat ze oud-leerlingen treffen tijdens de diplomering van de kleinkinderen van de oud-leerlingen. Ook in winkels en restaurants worden ze regelmatig door daar werkzame oud-leerlingen herkend. Veertig jaar lang behulpzaam zijn en vooral ook geintjes uithalen met de leerlingen. Regelmatig worden leerlingen op pad gestuurd om een olieschaar bij de afdeling techniek te halen. En kinderen met een lekke band, krijgen steevast de vraag voorgelegd: "Ben je de achterbandpomp of de voorbandpomp nodig?" Jan Stäbler en Jan Jager moeten beiden nog enkele jaren werken; tot hun pensioen. En tot die tijd gaan ze vrolijk door. Met de nodige humor, uiteraard.