Gaas Wadoen: Kareltje

Hoogezand - Ik moet u iets bekennen. Het zit me al een tijdje dwars.

Eigenlijk stelt het misschien geen klap voor, maar George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, en ik schamen ons er wel een klein beetje voor en praten er liever niet met iedereen over. Voor een tijdje terug heb ik u verteld dat onze kater Frederik Hendrik, roepnaam Poes, een gezelschapsdame heeft. Weet u nog? Wij dachten dat de komst van Katrien een beetje leven in de brouwerij zou brengen en wij hoopten dat Katrien iets positiefs zou bijdragen aan de sociale vaardigheden van onze verwende, hoogbejaarde kater. Nou, niet helemaal dus. De sociale vaardigheden van Poes laten nog steeds te wensen over. Het is nu eenmaal een ouwe mopperpot op 4 poten die een hekel aan Katrien, drukte en muizen heeft.

Keurige jongedame

Katrien leek een keurige jongedame, een tikkie frivool misschien, maar toch een keurige jongedame uit een keurig nest. Dat dachten we. Wat meteen opviel was haar enorme eetlust. Puberpoes in de groei, dacht ik nog. Maar haar eetlust begon steeds grotere vormen aan te nemen net als haar omvang. Gut, zou ze lintworm hebben? Tot wij doorkregen dat de sloerie zwanger was en wij op een ochtend werden verrast met 20 poezenpootjes! Een ongehuwde piepjonge moeder met 5 jongen! Inderdaad, leven in de brouwerij. 2 Maanden lang was huize Wadoen één groot feest. Overal kropen poesjes in en uit en die arme Frederik Hendrik had het helemaal zwaar te verduren. Hij werd een soort kermisattractie en mikpunt van spot en pesterijen.

Kareltje

Uiteindelijk hebben we voor de katjes goede tehuizen gevonden en één gehouden: Kareltje, de sulligste van het stel. Kareltje is een zwart katertje met een witte sjaal om zijn nek en een bijna wit achterpootje waardoor het lijkt alsof ie in het gips zit. Iedere ochtend drentelt hij met grote verbazing door de kamer alsof ie alles en iedereen voor het eerst ziet. Er valt nog een hoop voor hem te ontdekken en hij moet ook nog leren dat Frederik Hendrik toch de baas is. Gut, da’s grappig, Kareltje kan net zo onnozel kijken als Frederik Hendrik.

Oriëntatieochtend

2 Weken geleden toen ik even weer bij het Kielzog ging kijken, puilde het pand uit met allemaal kinderen en kindertjes, meesters en juffen. Ach, de Oriëntatieochtend voor groep 4 van het basisonderwijs. Tijdens deze Oriëntatieochtend kunnen de leerlingen diverse instrumenten uitproberen. Het was een vrolijke boel. Overal krioelden de kindertjes. Hier een paar meisjes met een viool, daar een paar jochies met klarinetten en gitaren. Het was een kakafonie aan klanken en geluiden. Aan het eind van de ochtend kwamen ze allemaal bij elkaar in de centrale hal voor de grote finale. Prachtig! Wist u trouwens dat Charles Dickens zijn lievelingskat ‘William’ omdoopte in ‘Wilhelmina’ nadat ze 5 jongen onder zijn bureau gekregen had? Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen