Opnieuw BOTHS-week in Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand - In Hoogezand-Sappemeer wordt in de eerste week van juni wordt voor het derde jaar achtereen een BOTHS-week gehouden.

Deze projectweek heeft als doel jongeren te stimuleren om te kiezen voor een loopbaan in de techniek en hen te attenderen op de vele mogelijkheden op zowel het mbo- als hbo-niveau. BOTHS staat dan ook voor Bedrijven, Onderwijs en Techniek Hoogezand-Sappemeer.

Basisschoolleerlingen

In de BOTHS-week volgen basisschoolleerlingen van groep 7 een programma, bestaande uit een rondleiding of presentatie bij een technisch bedrijf en een aantal workshops op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College, met als eindresultaat een technisch werkstuk. Vorig jaar deden er 600 leerlingen van 22 basisscholen uit Hoogezand-Sappemeer en Slochteren mee. Behalve activiteiten voor de leerlingen is er op woensdagmiddag 3 juni een excursie voor ouders en docenten (basisonderwijs en voortgezet onderwijs). Zij kunnen hierin zien welke mogelijkheden de technische sector biedt. De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft wederom de middelen beschikbaar gesteld voor de uitvoering van BOTHS.

Extra technici nodig

Tot 2020 gaan er jaarlijks meer dan 70.000 bouwvakkers, installateurs, elektrotechnici, metaalbewerkers, ingenieurs en systeemanalisten met pensioen. De duizenden technici die jaarlijks afstuderen, zijn niet genoeg om de gaten op te vullen. Tot 2020 zouden jaarlijks 30.000 extra technici nodig zijn. Binnen vmbo en mbo is echter een sterke terugloop van leerlingen die een specifiek technische opleiding kiezen. Onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en verschillende stichtingen hebben de handen ineen geslagen om deze trend te breken. De samenwerking wordt actief gesteund door gemeenten en de provincie.

Aletta Jacobs College

Het Aletta Jacobs College in Hoogezand, dat is vertegenwoordigd in samenwerkingsverbanden, als TechNet en TopTechniek wijst op allerlei fronten op de mogelijkheden binnen de techniek. Zo gaan bovenbouwleerlingen vmbo-techniek op stage bij diverse bedrijven in de regio en gaan meisjes uit vmbo-2 speeddaten met vrouwen met een technisch beroep. In de sector bovenbouw havo/ vwo worden op dit moment de eerste stappen gezet met Jet-Net; het Jongeren en Technologie netwerk Nederland. Deze organisatie wil scholen en bedrijven met elkaar verbinden, om zo de havo-/ vwo-leerlingen een reëel beeld te geven van bèta en technologie en hen te interesseren voor een bètatechnische vervolgopleiding.

Basisscholen

Basisscholen moeten in hun lessen ook aandacht besteden aan wetenschap en techniek. Dat staat in de kerndoelen. Daarnaast is wettelijk bepaald dat alle basisscholen vanaf 2020 technieklessen moeten geven.

Bedrijfsbezoek

Eind februari zijn er uitnodigingen de deur uitgegaan naar bedrijven in Hoogezand-Sappemeer en omgeving, waarin gevraagd wordt om medewerking te verlenen aan de BOTHS-week. Ook de ondernemersverenigingen VIB en VOB zijn aangeschreven. Bedrijven die interesse hebben om in de eerste week van juni een rondleiding te verzorgen, kunnen zich melden bij techniekpromotor Sieme Timmerman van het dr. Aletta Jacobs College: stimmerman@aletta.nl.