Karateka's Bart en Frank Mulder naar open EK

zUIDLAREN - Sporthal Hellas in Den Haag vormt zondag het decor voor de Open European Championships Kyokushin karate. Onder de deelnemers Bart en Frank Mulder uit Eexterveenschekanaal.

Door Marc Jansen

De broers laten er geen gras over groeien: met minder dan goud nemen ze geen genoegen. Bart, de oudste (22) van de broers: "Ik ben al drie keer op rij derde geworden." Frank (19): "Ik ben vorig jaar en het jaar ervoor ook derde geworden. Die eerste keer was ik nog maar 17 jaar en mocht ik eigenlijk nog niet meedoen. Ik heb toen wat gesjoemeld met mijn leeftijd." De broers hoeven elkaar in ieder geval niet te vrezen. De bijna twee meter lange Bart is een zwaargewicht (85 + kilogram), de kleinere Frank komt uit in de categorie tot 75 kilogram.

Verschillende stijlen

Dit verschil in lichaamsbouw heeft ook tot verschillende stijlen geleid. Vader Jan Hendrik: "Frank is een heel snelle, agressieve en springerige vechter. Bart probeert zijn tegenstanders op afstand te houden om vervolgens toe te slaan. Bij voorkeur met zijn knieën." Bart: "Eigenlijk doet het er niet zo heel veel toe. Je kunt je eigen ideale vechtstijl lang niet altijd toepassen. Meestal moet je je wat aan de tegenstander aanpassen." Jan Hendrik licht toe: "Omdat Bart zwaargewicht is, moet hij vaak tegen veel zwaardere tegenstanders vechten. Het lukt hem met zijn 91 kilo echt niet iemand van 130 kilo op afstand te houden." Bart: "In zo'n geval probeer ik zoveel mogelijk om zo'n tegenstander heen te bewegen. De meeste wedstrijden worden toch op conditie beslist…"

Ervaring

Frank: "Naarmate je meer ervaring krijgt, meer wedstrijden vecht én later terugziet op beeld, leer je de tegenstander steeds beter te lezen. Leer je wanneer je welke tactiek moet toepassen." Over ervaring gesproken, Bart weet precies hoeveel partijen hij achter zijn naam heeft. "Ik heb, als ik het goed heb, 52 partijen gevochten. Daarvan heb ik er 37 gewonnen." Frank: "Ik heb vijftig tot 55 partijen gevochten. Mijn winstpercentage is iets hoger." Grijnzend: "Denk ik." Aangestoken door hun vader, die de sport in de jaren tachtig van de vorige eeuw bedreef, gingen de broertjes in 2003 op karate, bij Dave Jonkers Gym in Zuidlaren. Frank: "In 2007 zijn we ook aan wedstrijden gaan deelnemen."

Fight Game Academy

In augustus 2014 maakten Bart en Frank de overstap naar Sem Schilts Fight Game Academy, eveneens in Zuidlaren. "Die stap hebben heel veel wedstrijdvechters gemaakt. Omdat de focus hier iets meer op de wedstrijdsport ligt", verklaart Frank deze move. Jan Hendrik: "Dat merk je aan kleine dingetjes. Zo hadden we (vader is er altijd bij; red) laatst een toernooi in Antwerpen. Dan zegt Sem gewoon: 'Hier heb je de bus.' Dan krijgen we zijn bestelbus mee. Met een volle tank." Bart en Frank worden bij Fight Game Academy getraind door Peter Boer en Sem Schilt. Bart: "We trainen drie tot vier keer per week. En vaak pikken we ook nog een krachttraining mee." Al die trainingen zijn gericht op het verwezenlijken van die ene droom: vechten in Japan. "Op een WK, of zo. Maar daar is veel (sponsor-)geld voor nodig."

Full contact

Ook als dit niet lukt, gaan ze vrolijk verder met de sport die hen zo dierbaar is geworden. Waarbij ze het stiekem wel stoer vinden dat er bij karate geen hoofd- en/ of scheenbeschermers gedragen worden. "Het is full contact", glundert Bart. "Die ander moet neer. Het liefst zo snel mogelijk."