Gaas Wadoen: De Troebadoers

Hoogezand-Sappermeer - Heeft u het ook gemerkt? Het is voorjaar!!

George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, heeft onze 13 nestkastjes schoongemaakt en de mussenflat uitgemest. Het hele jaar door trakteren wij de merels, musjes, meesjes en vinkjes op zaden, broodkruimels en pindakaas en als dank zingt het gevogelte diverse aria’s voor ons. De pindakaaspot aan de schutting is het meest favoriet. Een kingsize pimpelmees zit voortdurend in het potje en schrokt in hetzelfde moordtempo als boer Jan uit Boer zoekt Vrouw, grote hoeveelheden pindakaas naar binnen. Volgens mij moet zo’n meesje wel poepmisselijk worden van zo’n vette hap. Er ligt genoeg maar toch ruziën de vinken en mussen om een broodkruimel. En het is grappig om te zien hoe een merel zich laat wegjagen door een brutaal roodborstje. Onze kater Frederik Hendrik vindt al die vogeltjes maar een druk gedoe.

Verige bedrijvigheid

Ik niet. Ik geniet er van. Met verbazing en een kopje koffie zit ik naar die verige bedrijvigheid te kijken. Zo zitten er wel 20 mussen om ons boompje en zo vliegen ze in één klap als één grote mussenwolk op. Dat vind ik zo razend knap dat ze niet tegen elkaar aanbotsen. Van rechts aanhouden en opvliegen als het vliegverkeer dat toelaat, daar hebben ze schijnbaar maling aan. Het is ook zo kunstig dat ze zonder kleer- en veerscheuren op een takje kunnen landen. Dat zou mij niet lukken, denk ik. Ik ben nu eenmaal een kluns. Volgens mij zou ik de eerste blinde vink zijn die al bij de landing van zijn tak valt en een snavel breekt.

Troubadour

En onze troubadour is terug! Iedere avond, vlak voor zonsondergang, zit deze merel op de nok van het dak van het kerkje naast ons. Met rollende trillers twinkeliert hij er driftig op los en en zingt zijn hoogste lied. Over troubadour gesproken, aanstaande zaterdag gaan George en ik naar De Troebadoers met Alex Vissering, Edwin Jongedijk en Jan Henk de Groot. Het Gronings dialect en de liefde voor Americana bracht hen samen en nu staan ze in het theater met niet meer dan een paar akoestische gitaren, mondharmonica en mandoline. Eigen nummers in het Gronings over liefde, de streek en vooral uit het leven, worden afgewisseld met liedjes van hun Amerikaanse helden zoals Willie Nelson, The Band en JJ Cale. In RTV Noord’s Alle 50 Goud stonden ze maar liefst 4  keer in de top 10, ieder apart, en nog een keer als De Troebadoers! Van dat alles kunt u genieten in het prachtige intieme theaterzaaltje van Nieuw Woelwijck. Mis deze laatste voorstelling van dit bijzondere theaterseizoen het Kielzog op Avontuur niet! Wist u trouwen dat volgens Aesopus, de griekse dichter van fabels, 'het niet alleen mooie veren zijn die mooie vogels maken'? Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen