Zieke leerlinge Aletta Jacobs College met 'Klasgenoot' terug in de klas

Hoogezand - Sinds deze week is de zieke Cheyenne Jansma uit Hoogezand ‘terug in de klas’.

Dankzij een technisch hoogstandje van KlasseContact kan deze leerling uit leerjaar 4 van het dr. Aletta Jacobs College weer deelnemen aan de lessen. Met een laptop thuis en een slimme ICT-set op school kan Cheyenne de lessen vanuit huis of ziekenhuis digitaal blijven volgen en, minstens zo belangrijk, contact houden met klasgenoten.

KlasseContact

KlasseContact legt met de ‘KPN Klasgenoot’ via het 4G-netwerk een interactieve, live beeld- en geluidsverbinding tussen leerling en de klas. De KPN Klasgenoot is uitgerust met een 360 graden-camera en een beeldscherm (touchscreen), zodat de klas en de leerling duidelijk in beeld zijn. Voor het geluid zijn een microfoon en speakers geïnstalleerd op de KPN Klasgenoot. Hiermee is ook de verbinding in spraak goed hoorbaar.

Sociaal isolement en leerachterstand voorkomen

KlasseContact is een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel van KlasseContact is om te voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. De inzet van KlasseContact helpt scholen die verantwoordelijk zijn voor het onderwijs van hun zieke leerlingen. Leraren staan hier niet alleen voor, ze kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL). De consulenten zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Op die manier maken dit schooljaar honderden chronisch zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact. Consulent Nicole Boiten van OZL Noord was nauw betrokken bij deze plaatsing van KlasseContact. “Voor zieke leerlingen is het erg belangrijk dat ze betrokken blijven bij de school. Niet alleen om een leerachterstand te voorkomen, maar zeker ook om de sociale contacten te behouden.”

Steuntje in de rug

De KPN Klasgenoot is een steuntje in de rug voor chronisch en langdurig zieke kinderen, zodat ze het gevoel hebben er toch bij te horen. “Een kind dat niet of nauwelijks contact heeft met klasgenoten verliest al snel aansluiting”, zegt directeur Annemarie Kaptein van EDventure. “Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. Hij of zij wordt niet meer uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes, heeft steeds minder contact op sociale media en mist de laatste nieuwtjes. Terwijl direct contact met leeftijdsgenoten zo belangrijk is voor de ontwikkeling voor ieder kind, kerngezond of chronisch ziek. Dankzij KlasseContact kunnen ook kinderen die chronisch of langdurig ziek zijn de lessen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenootjes.”