Roelie Eerhard-Booij uit Hoogezand 100 jaar

Hoogezand - Roelofje (Roelie) Eerhard-Booij uit Hoogezand heeft dinsdag haar 100ste verjaardag gevierd. Burgemeester Peter de Jonge kwam langs om haar namens het gemeentebestuur te feliciteren.

Door Marc Jansen

De in het Zuid-Drentse Erica geboren Roelie Booij groeide op in Groningen. De stad die ze ook na haar huwelijk met meubelmaker Fok Eerhard trouw bleef. Grote passie van het echtpaar Eerhard was cabaret. Fok gold als oprichter van de cabaretafdeling van voetbalvereniging VVK. Hij was er toneelmeester, terwijl zijn vrouw Roelie op de planken stond.

Reizen

Een andere passie was reizen. Met z'n tweetjes met de BSA 500cc eropuit. Of met de hele (grote) familie – het gezin Booij telde dertien kinderen - op de fiets naar Appelscha om daar te kamperen. "Alle spullen werden op een grote bakfiets geladen. Hier fietsten de mannen om de beurt op", herinnert dochter Fokkelien Boelens-Eerhard (72) zich. Later gingen de Eerhardjes ook naar het buitenland. "Ze zijn tot op hoge leeftijd blijven reizen", vertelt Boelens. "Mijn vader is 89 geworden. Toen hij 88 was, gingen mijn vader en moeder nog kamperen op de Afsluitdijk." Op dat moment was het echtpaar Eerhard al woonachtig in Hoogezand. "Ze zijn hier ongeveer 25 jaar geleden komen wonen omdat mijn zusje Margriet en ik hier ook woonden."

Voor Anker

Nu is Roelie Eerhard-Booij al geruime tijd woonachtig in woonzorgcentrum Voor Anker. "Haar geheugen laat haar wel eens in de steek maar over het algemeen is ze nog goed bij de tijd", zegt Boelens, die de lichamelijke conditie van haar moeder 'wisselend' noemt. Dit mocht de feestpret dinsdag echter niet drukken. In aanwezigheid van mevrouw Eerhards nog in leven zijnde zusjes Jannie (86) en Johanna (84) en broertje Louis (82) was een trompettist ingerukt om haar verjaardag passende luister bij te zetten. "Er werd altijd veel gezongen bij ons thuis. Mijn moeder nam daarin meestal het voortouw."