NAM bouwt netwerk gebouwsensoren uit naar Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand - TNO bouwt het netwerk aan gebouwsensoren de komende maanden verder uit. Dat doet ze in opdracht van de NAM.

De sensoren registreren in detail alle trillingen waaraan gebouwen worden blootgesteld. In 2014 is een goede spreiding gerealiseerd in de kern van het aardbevingsgebied. Nu wordt er gezocht naar deelnemers aan de randen van het gebied. Huiseigenaren in de gemeente Hoogezand-Sappemeer worden daarom ook uitgenodigd om zich aan te melden.

Waarom meedoen?

Met een gebouwsensor krijgen deelnemers toegang tot een persoonlijke web-omgeving waarin de meetgegevens van de sensor bekeken kunnen worden. Ook de historische metingen zijn op te vragen en registraties na een aardbeving worden in detail vastgelegd. Verder zijn er regelmatig informatiebijeenkomsten over de onderzoeksresultaten van de diverse studies die lopen. Deelnemers aan dit onderzoek worden daarvoor uitgenodigd.

Beperkt aantal sensoren

Het aantal beschikbare sensoren is beperkt. Op basis van verschillende criteria wordt een keuze gemaakt welke gebouwen in aanmerking komen voor het onderzoek. Zo kijkt TNO onder meer naar het type bouw, het type ondergrond en de nabijheid van KNMI-sensoren.

Metingen live te volgen

In 2014 zijn ruim 200 gebouwsensoren geïnstalleerd aan gebouwen in de regio boven het Groningen-gasveld. Deze sensoren leveren waardevolle data over de effecten van aardbevingen op gebouwen en geven deelnemers inzage in de trillingen waaraan hun woning wordt blootgesteld. Meetgegevens van sensoren in publieke gebouwen, bijvoorbeeld in een gebouw van de gemeente Hoogezand-Sappemeer aan de Haydnlaan, worden realtime gepubliceerd via NAMplatform Feiten & Cijfers.