Gaas Wadoen: Bij de tijd

Hoogezand - Gut, wat heb ik een hekel aan de zomertijd!

U moet weten dat George, mijn partner in love en handlanger in de moestuin, en ik niet minder dan 13 uurwerken bezitten. Deze uurwerken en uurwerkjes lopen, tikken, hangen en staan her en der in het hele huis. Van koekoeksklok in de plee, een slome zandloper op het aanrecht, diverse antieke uurwerken in diverse formaten, een opgefokte wekker op het nachtkastje naast onze sponde tot een formaat bezemkast Westminister op zolder. En het slaat, bimbamt, tingt en dreunt allemaal!

Klokslag middernacht

Als het klokslag middernacht 12 uur slaat, is dat ook een takkenherrie van jewelste. Het hele huis staat op zijn grondvesten te schudden en ik vlieg, met de haren rechtop, van schrik overeind en zit klaarwakker in bed. George niet, die gromt en pruttelt even en snurkt vervolgens innig tevreden verder. Sjonge jonge, je waant je toch bijna hoofdpersoon in een griezelfilm en je zou acuut weer in spoken gaan geloven als die reusachtige trage Westminister op de zolder nog onheilspellend door dreunt als alle andere klokken allang weer stil zijn. En een werk dat je van zoveel klokken hebt! Daar gaat ook de nodige tijd in zitten om die krengen aan de praat te houden hoor. Nog erger; als we tot 2 uur ’s nachts geeuwend op moeten blijven als de klokken wéér een uur voor- of achteruit moeten. En dan heb ik het nog niet eens over onze discussie wélke kant ze op moeten.

Zomertijd

Maar ik had het over mijn hekel aan de zomertijd. Ik kan daar niet aanwennen en ben weken compleet van de leg. ’s Morgens kan ik nauwelijks wakker worden en uit de veren komen. En straks, als het écht zomertijd is, is het ’s avonds veel te lang licht. Het begint dan zo laat donker te worden dat het niet eens zin heeft om de kaarsjes, lichtjes en andere lampjes buiten aan te doen terwijl ik dat nu juist zo gezellig vind. Dat is eigenlijk wel grappig, bedenk ik me nu, zoveel klokken in huis en bij de tijd genoeg zou je denken, maar toch komen wij zelden op tijd en zijn steevast 10 minuten te laat.

Avondvoorstellingen

Wat ik nu erg attent en sympathiek van de directie van het Kielzog vind, is dat ze de avondvoorstellingen voortaan een kwartiertje later laten beginnen. Jazeker! In het nieuwe theaterseizoen beginnen de voorstellingen niet meer om 20.00 uur maar om 20.15 uur.Fijn hè? Komen wij ook eens een keer op tijd. Dat is voor u ook prettiger. Maar ja, zover is het nog lang niet, dat duurt nog wel een tijd. Wist u trouwens dat de volgende wijze woorden niet van mij, maar van Johan Cruijff afkomstig zijn: 'Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat'. Maar dat terzijde.

Groete! Gaas Wadoen