Rick Nieboer: van de goal naar de green

Kropswolde - Geluk bij een ongeluk: een knieblessure (Osgood Schlatter) noopte Rick Nieboer te stoppen met voetballen maar dreef hem naar de golfsport. In die sport ontwikkelde hij zich tot een heus talent.

Door Marc Jansen

De nu 17-jarige Rick was een heel aardig keepertje. Hij zat op de voetbalschool van FC Groningen, maakte deel uit van de jeugdopleiding van SC Veendam en trainde en speelde 4 jaar 'bij de KNVB'.

Osgood Schlatter

"Als eerstejaars C-junior bij VV Hoogezand kreeg ik last van beide knieën: Osgood Schlatter. Op doktersadvies ben ik toen gestopt met voetballen", vertelt hij. Dat was in januari. Korte tijd later, in april, had hij een nieuwe sport ontdekt: golf. "Mijn broer had een golfclinic voor drie personen gewonnen op een Golf & Lifestyle Beurs, die hij samen met mijn vader had bezocht. Tijdens die clinic 'op Assen' - ik mocht mee - werd meteen gezegd: 'jij hebt talent. Je moet gaan golfen'. " Rick werd lid van De Compagnie in Veendam, werd steeds enthousiaster én ontwikkelde zijn talent. "Ik heb er 2,5 jaar met heel veel plezier gespeeld. Tot ik bij de strijd om De Trompbeker, ofwel de Dutch National Under-21, op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club in Glimmen werd gescout door Marcel Mulder van de Noord-Nederlandse Golf & Country Club."

Glimmen

Rick maakte de overstap naar 'Glimmen'. "Omdat ik daar in een trainingsprogramma voor talentvolle golfers opgenomen zou worden. Ik zou me daar dus beter kunnen ontwikkelen", verklaart Rick, die sindsdien met heel grote regelmaat op de scooter naar Glimmen tuft. Lachend: "Dat is maar 20 minuutjes, hoor." Hij heeft het er ook graag voor over. Onder leiding van Paul Karreman (voor het fysieke gedeelte) en eerst Harold Grünberg en nu Christian Stockx (voor het golftechnische gedeelte) maakte Rick grote stappen. "Mijn handicap is nu 4,5. Mijn ambitie voor dit seizoen is die handicap op 2,0 te krijgen."

Swing

Daarvoor werkte hij de hele winter aan zijn swing. "Ik heb de techniek wat verfijnd: ik heb het tempo wat verhoogt en hard gewerkt aan de juiste swingbaan." "Verder ben ik de laatste tijd nadrukkelijk bezig geweest met het mentale gedeelte. Ik heb moeten leren soms genoegen te nemen met simpeler oplossingen. Niet die enorm risicovolle bal slaan, maar je straf nemen en door naar de volgende hole." Rick staat hiervoor 5 of 6 dagen per week op de golfbaan. "En ik ga ook nog 3 of 4 keer per week naar de sportschool."

Johan Cruyff College

Hij kan zich deze luxe permitteren doordat hij onderwijs (marketing en communicatie) volgt op het Johan Cruyff College. "En deze school gaat voor succes op twee fronten: op school en met het sporten. Ik zou daar nog een derde front aan toe willen voegen: thuis moet ook alles gesmeerd verlopen." Zijn eerste doel is een carrière als teaching pro, golfleraar derhalve. "Het lijkt me fantastisch een eigen academie voor talentvolle golfers op te zetten."

Profcircuit

Een nog ambitieuzer doel: een carrière als golfer in het profcircuit. "Of dat haalbaar is, weet ik niet. Ik zal eerst grote toernooien moeten winnen; ik ben nu goed voor tal van top 10- en top 20-noteringen. Ook zal ik in het buitenland moeten gaan spelen. En daarvoor kan ik niet zonder sponsor." Grijnzend: "Potentiële sponsors mogen zich melden." In de tussentijd werkt hij verder aan zijn ontwikkeling. "Ik ben superleergierig, wil altijd het beste uit mezelf halen", benoemt hij zijn in zijn ogen grootste talent. "Daarnaast ben ik een heel creatieve speler. Ik vind het leuk risico's te nemen, om mezelf op een creatieve manier uit onmogelijke situaties te redden. Maar dat moet ik niet overdrijven. Verder ben ik behoorlijk allround. Niet uitstekend in het korte spel, niet uitstekend in het lange spel, maar vrij aardig in zowel het korte als het lange spel."

Nieuw seizoen

Vandaag (1 april) begint het nieuwe seizoen. Ricks eerste wedstrijd is het Riels JUGO Jeugd Open 2015 in het Brabantse Riel op 12 april. "Ik heb er zin in", besluit de ambitieuze golfer. Meer over Rick Nieboer: www.rnieboergolf.wordpress.com