Failliet ScultpturePark wordt Doe Museum Prins Bernhardhoeve

Zuidlaren - Het failliete SculpturePark in Zuidlaren wordt omgevormd tot Doe Museum Prins Bernhardhoeve.

Curator Jeroen Sprangers heeft de boedel verkocht. Ook is er een overeenkomst gesloten met de eigenaar van het gebouw. Het personeel komt in dienst bij het Doe Museum. De directie wordt gevormd door Marjon Edzes (parttime) en voormalig directeur John Franke van het SculpturePark. Edzes is ook directeur van het Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren.

Doe Museum

De formule van het Doe Museum is eenvoudig. Bezoekers kunnen kijken naar kunst - momenteel naar zandsculpturen en LEGO-kunstwerken - én kunnen zelf zandsculpturen maken of bouwen met noppenbouwstenen. In het paasweekend staat een bouwwedstrijd geprogrammeerd bij Bricksart: bouw een paashaas. Nijvere bouwers krijgen een paaspresentje, zolang de voorraad strekt. Verder wordt de ontvangsthal van de Prins Bernhardhoeve omgebouwd tot atelier. Bezoekers kunnen hier de kwast ter hand nemen en een schilderij maken. In de hal wordt doorlopend kunst van professionals of semi-professionals geëxposeerd.

Samenwerking met musea

Verder krijgen andere musea uit de noordelijke provincies de gelegenheid objecten uit hun collecties te exposeren in de Prins Bernhardhoeve. "Tentoonstellingen die tot op heden niet konden worden gemaakt omdat de musea kampen met kleine tentoonstellingsruimten", meldt Franke. "Dat euvel heeft de Prins Bernhardhoeve met z’n 16.000 vierkante meter niet." Voor deze exposities wordt een gezamenlijke rechtspersoon opgericht. Een deel van het rendement van deze exposities zal ook terugvloeien naar de deelnemende musea.