Goff Miedema uit Hoogezand schrijft boek over evacués uit Limburg

Hoogezand - Goff Miedema (foto) uit Hoogezand en Jannie van Zanten uit Winde hebben een boek samengesteld over de evacuatie van de Limburgers in 1945. Het boek is getiteld: 'Onze trein ging naar het Noorden'.

Veel van de Limburgse evacués kwamen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe terecht. Miedema en Van Zanten focussen in hun boek op de evacués die in de provincie Drenthe belandden.

Verhalen evacués

De auteurs/ samenstellers hebben de verhalen van 15 voormalige evacués in het boek opgenomen. Deze verhalen worden aangevuld met de verhalen van hun gastgezinnen. "Stuk voor stuk aangrijpende verhalen over een erbarmelijke treinreis van Limburg naar Noord Nederland", stelt Miedema. "Maar ook verhalen over een verblijf waaruit vriendschappen voor het leven zijn ontstaan."

70 Jaar later

De mensen die hun verhaal met Miedema en Van Zanten deelden, hebben ondertussen een hoge leeftijd bereikt. Miedema: "Ze waren blij dat ze hun verhaal 70 jaar later nog eens mochten vertellen. Sommigen vertelden er voor het eerst in hun leven over." De mensen die bijdroegen aan de totstandkoming van het boek zijn allemaal uitgenodigd voor de boekpresentatie op 15 april in Zuidlaren. Tijdens die bijeenkomst zullen ze het boek overhandigd krijgen. Bovendien wordt samen stilgestaan bij de gebeurtenissen in 1945.

Reserveren

Het (full colour) boek omvat 4 delen en telt 126 pagina’s (A4-formaat). Belangstellenden kunnen een boek reserveren via gofmie@gmail.com. Het is tot stand gekomen met financiële steun van het Jenny Vrieling Fonds.