Nieuwe aanwinst voor brandweermuseum in Sappemeer

Sappemeer - Amper een maand nadat Stichting Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen (HBVV) een oude brandweerauto in bruikleen kreeg van Houthandel Reinders, heeft ze een voertuig gekregen van Attero (voorheen VAM) uit Wijster.

Het betreft een Magirus Deutz van 1968. "De Magirus is nog in goede staat", stelt HBVV-voorzitter Marc Bakker. "Motorisch is hij goed en ook de remmen werken nog. We gaan er mee naar de RDW om hem op kenteken te zetten en dan kan deze auto mee naar evenementen en dergelijke.”

Magirus Deutz

De Magirus Deutz was in 1968 besteld voor een brandweerkorps in Irak. Vanwege de oorlog met Iran is de Magirus echter nooit naar Irak vervoerd. Bakker: "De Magirus werd geleverd door een garagebedrijf vlakbij het afvalverwerkingsbedrijf. Toen de VAM erachter kwam dat de Magirus niet naar Irak ging, heeft het de brandweerauto gekocht. Voor op het bedrijven terrein."

200 pk 6 cilinder

De Magirus Deutz is uitgerust met een 200 pk 6-cilinder motor en is gebouwd op een 16-ton chassis van Magirus. De opbouw is ook gedaan door Magirus en heeft een lagedrukpomp van 1600 liter per minuut. De Magirus heeft een watertank van 2400 liter en een schuimtank van 200 liter. Bakker: "We hebben de Magirus vrijdag rijdend opgehaald uit Wijster. Na een rit van ongeveer 1,5 uur waren we in Sappemeer. Het was een leuke en mooie rit."

HBVV

Zaterdag namen de leden van de HBVV het voertuig in ontvangst. Wethouder Oetra Kopal en Marc Bakker reden het voertuig naar het museum. De leden, die naar buiten waren gelokt voor een groepsfoto, stonden raar te kijken dat er een oude Magirus met toeters en bellen het terrein op kwam rijden. "Het is een mooie aanwinst voor het museum", besluit Marc Bakker.