IJzergieterij Borcherts schenkt begraafplaats gietijzeren slagpaaltjes

Hoogezand - Luuk Dekens van IJzergieterij Borcherts in Sappemeer heeft Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en Omstreken een serie gietijzeren slagpaaltjes geschonken.

De slagpaaltjes zijn bedoeld voor de begraafplaats in Hoogezand, 1 van de 6 begraafplaatsen die de stichting in eigendom heeft.

Ander slagenstelsel

Deze begraafplaats, op de hoek van de Meint Veningastraat en de Knijpslaan, is na de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met de tuin van de beheerderswoning. Dit is zichtbaar, doordat hier een ander slagenstelsel is gehanteerd. De oorspronkelijke begraafplaats kent een verdeling in slagen, zonder tussenpaden, waarbij alle graven Oost-West-richting liggen, tegen elkaar aan, zoals voordien in de kerken ook gebruikelijk was. Deze slagen worden aangeduid met slagpaaltjes. Dit zijn gietijzeren paaltjes met een nummer; 1 tot en met 27. Door de jaren heen is echter meer dan de helft van deze paaltjes verdwenen of kapot gegaan.

Steen des aanstoots

Een vrijwilliger heeft dit ooit opgelost door van plaatijzer paaltjes te maken en nummers op deze paatjes te lassen. "Eigenlijk altijd al een steen des aanstoots", meent Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en Omstreken, "maar ja hoe gaat dat, nieuwe paaltjes laten gieten is een dure geschiedenis om het maar zo te zeggen, want voor ieder paaltje moet een afzonderlijke mal met nummer worden gemaakt."

IJzergieterij Borcherts

De wens nieuw paaltjes te laten gieten bleef daarom jaren onvervuld. Tot Nel de Boer van Stichting Bijzondere Begraafplaatsen Hoogezand-Sappemeer en Omstreken een rondleiding kreeg bij IJzergieterij Borcherts. En de gieterijzeren slagpaaltjes van de begraafplaats in Hoogezand ter sprake kwamen. Luuk Dekens gaf aan de paaltjes wel te kennen. "Hij bood aan om ze voor ons te maken en het meest belangrijkste, hij wilde ze ons schenken. Wij konden onze oren niet geloven. Maar de heer Dekens heeft het nog eens schriftelijk bevestigd, beter kan het toch niet."