Otter ontdekt in Westerbroek

Westerbroek - Ecoloog Matthijs Bokje van Buro Bakker heeft vorige week een otter gespot in natuurgebied Westerbroek. Bokje was op zoek naar heikikkers.

Boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten is trots op de bijzondere ontdekking: "Dit is uniek, in dit deel van de provincie hebben we nog nooit eerder otters gezien!"

Obstakels

Natuurgebied Westerbroek is een laagveenmoeras in het oerstroomdal van de oude Hunze, ingeklemd tussen Groningen, de industrie van Hoogezand, de spoorlijn, het Winschoterdiep en de A7. Het is dan ook heel bijzonder dat de otter hier heeft kunnen komen, stelt Zwiers. "Een paar jaar geleden is een otter gespot in het Zuidlaardermeer. Waarschijnlijk is hij via het natuurnetwerk van het Drentsche Diep en Foxholstermeer naar Westerbroek gekomen. Een hele prestatie met al die obstakels in de buur."

Natuurgebied Westerbroek

Natuurmonumenten werkte de laatste jaren hard aan natuurgebied Westerbroek. Het is er natter geworden en de petgaten zijn opgeschoond. "Dat is belangrijk voor een otter, want het is een zogenaamde zichtjager. Hij heeft helder water nodig om vis te kunnen vangen."

Twijfel

Toch betwijfelt Zwiers of de biotoop groot genoeg is. "We hopen dat de provincie de omliggende en inmiddels voor de natuur verworven gronden snel inricht en overdraagt, zodat we het gebied kunnen versterken. Ook missen we een faunaverbinding onder de A7 tussen Westerbroek en de natuur van midden-Groningen." De otter komt wat Zwiers betreft dan ook net iets te vroeg. "Ik hou mijn hart vast en hoop dat hij het overleeft. Hij kan beter eerst terugkeren naar het Zuidlaardermeergebied. Daar heeft hij meer ruimte en minder kans om aangereden te worden."

Otters

Otters zijn met een opmars bezig in Groningen en zijn inmiddels gesignaleerd in de Onlanden, het Zuidlaardermeergebied en het Westerkwartier. "Hoewel er met name bij de A28 en A7 nog barrières zijn, ben ik trots dat het verbinden van de natuurgebieden zijn vruchten afwerpt", zegt Zwiers. "Het is echt ongelooflijk. Van dit succes hadden we een paar jaar geleden nog niet durven dromen."