60 Jaar tafeltennis bij Argus | interview met Bennie Douwes

Harkstede - Tafeltennisvereniging Argus uit Harkstede bestaat morgen (donderdag) 60 jaar. Dat wordt zaterdag 26 april gevierd. In aanwezigheid, uiteraard, van lid van verdienste Bennie Douwes.

Door Marc Jansen

Hoewel woonachtig in Roden, heeft de 57-jarige Douwes zijn hart verpand aan de Harksteder tafeltennisvereniging Argus. "Ik ben zeker 25 jaar aan de club verbonden", vermoedt hij. "Ik ben er begonnen als trainer. In eerste instantie van de jeugdselectie. Later, toen die jeugdspelers zo goed geworden waren dat ze doorstroomden naar de seniorenselectie, ook van de seniorenselectie." Douwes past ervoor het zijn verdienste te noemen dat die jeugdspelers zo goed werden. "Nee, dat doe je samen. We hebben daar met een heel team van trainers aan gewerkt. En uiteindelijk doen de spelers het zelf. Als je ze maar voldoende prikkelt, ontstaat er vanzelf 'iets'. "

Liefde voor de club

De Roner was lange tijd werkzaam als econoom. Sinds 5 jaar is hij sportprofessional; hij is docent aan de ActionType en is actief als coach in talentontwikkelings- en topsporttrajecten. "Argus is hobby!", beklemtoont hij. "Ik doe mijn werk voor Argus uit liefde voor de club. Ik heb overigens nooit meer dan een onkostenvergoeding voor mijn inspanningen voor Argus gehad." "Dat is ook wat de club in sterke mate kenmerkt", vervolgt de tafeltennistrainer. "Om iets te bereiken in een sport waarin niet zo heel veel geld omgaat, moet je er met elkaar voor gaan. Moet je een gedeelde passie hebben."

Pionier in topsportdenken

Bovendien was Argus pionier in het topsportdenken, stelt Douwes. "Mede dankzij de steun van een heel trouwe sponsor kon onder leiding van Anne Vlieg een traject ingezet worden dat begon met de ontwikkeling van de eigen jeugd en dat begin jaren negentig resulteerde in het veroveren van de landstitel voor de heren. Vanuit heel Nederland wilde men toen bij Argus spelen. Omdat de voorzieningen hier zo goed waren. De trainingsfaciliteiten waren goed, er werd voor huisvesting gezorgd en er werd voor gezorgd dat studie en sport gecombineerd konden worden." Grootste naam in die tijd was Jan Tammenga, een kind van de club. "Jan heeft vanaf de jongste jeugd bij de club gespeeld. Het is natuurlijk fantastisch dat een team met hem als kopman landskampioen kon worden", vindt Douwes, die toen niet betrokken was bij de herenselectie.

Top van Nederland

Later, toen de dames van Argus de top van Nederland waren, was hij wel betrokken. "Een van mijn pupillen was de vanuit Wageningen naar Argus gekomen Gerdie Keen. Zij werd veelvuldig Nederlands kampioen en werd ooit zelfs tweede op de Europese kampioenschappen." Anno 2015 is het jongensteam bestaande uit Caspar van Rooijen, en Maurice en Tim Strijbosch op landelijk niveau actief. "Ook dat past bij Argus", stelt Douwes. "De woorden Argus en talentontwikkeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden."

Hoogezand

In dit kader past ook de uitbreiding van de activiteiten naar de gymzaal in de Multatulistraat in Hoogezand. "Hoogezand-Sappemeer is een heel sportminded gemeente. Er waren echter alleen tafeltennisclubs voor senioren actief in Hoogezand-Sappemeer. Ook vanuit het belang van de tafeltennisbond zou het heel erg jammer zijn een gemeente met zo'n potentieel te laten liggen", verklaart Douwes, die ook kan bogen op tien jaar bestuursactiviteit bij Argus. "Het is niet logisch om als trainer ook bestuurslid te zijn. Ik ben de eerste om dat toe te geven. Er zou sprake moeten zijn van gescheiden functies. Echter, de situatie vroeg destijds om die – niet ideale – constructie. Overigens was de situatie anders geweest wanneer ik een betaalde trainer zou zijn geweest. Dan zou het op financieel gebied hebben kunnen wringen."

Lid van verdienste

Dat is nu niet gebeurd. Sterker nog, Douwes' inzet voor de Harksteder tafeltennisvereniging werd dermate gewaardeerd dat hij in 2005 tot lid van verdienste werd uitgeroepen. In 2009 volgde de Henk Ridderbos Prijs, nog zo'n beloning voor zijn verdiensten van de club. "Dat hoeft van mij niet zo, die persoonlijke eer. Ik ben sowieso vooral op de toekomst gericht. Slechts heel af en toe, zoals nu bij een jubileumviering, wil ik wel even terugkijken. En dat voel ik best iets van trots op wat we hier met z'n allen neergezet hebben", zegt Douwes die zich dermate verwant voelt aan de club dat hij zich niet kan voorstellen dat hij ooit nog bij een andere club zal werken.

Jubileum

Argus viert het jubileum met een receptie in De Borgstee op zaterdag 26 april (aanvang: 11.00 uur), een feestavond én het eerste Wutto hardbat toernooi. Tijdens dit toernooi, dat om 09.30 uur begint, gaan de deelnemers met identieke ouderwetse 'plankjes' de sportieve strijd met elkaar aan. Plaats van handeling is ook hier De Borgstee.