Wijkverpleegkundige Rommy de Boer gaf 2 generaties hielprikjes

Hoogezand - "Ik heb voor het juiste beroep gekozen", zegt Rommy de Boer op haar laatste werkdag op het consultatiebureau in Hoogezand. Ruim 34 jaar na haar eerste werkdag in H-S gaat ze met pensioen.

Door Marc Jansen

Geboren en getogen in het Friese Hichtum werd Rommy de Boer tot verpleegkundige A opgeleid in het Sint Bonifatius Hospitaal in Leeuwarden. "Bij de nonnen", zegt ze zelf. Het was geen heel doordachte keus, bekent ze. "Ik ben het samen met een vriendin gaan doen omdat we dan snel geld konden verdienen. Maar toen ik voor het eerst iemand op de pot moest zetten, schrok ik me rot… Maar ja, wat moet dat moet." Tijdens haar opleiding merkte ze vooral geïnteresseerd te zijn in de technische verpleegkunde. Bijvoorbeeld op de afdelingen hartbewaking en intensive care. Toch koos ze ervoor 'de wijk in te gaan'. "Ik houd niet van hiërarchieën. Ik houd van de creativiteit die je bij de mensen thuis nodig hebt, van het roeien met de riemen die je hebt."

Hippie

Misschien heeft het ermee te maken dat ze deel uitmaakte van de flowerpowerbeweging. Lachend: "Ik ben nog steeds een hippie… Ik houd ervan biologisch te tuinieren en ik hecht aan gezondheid. Ik houd ook nog van de muziek van toen." Toch vond ze, na enkele jaren in Harlingen, ook haar draai in het studentenleven in Groningen. "Ik ben daar de dagopleiding HBO-V, zoals dat nu heet, gaan doen. Ik vond het een feest, heel gezellig. Ik heb flink van het studentenleven geproefd." Na deze 2-jarige opleiding kon ze al heel snel aan de slag in Hoogezand-Sappemeer. Aanvankelijk leverde ze zorg voor alle leeftijden.

Jeugdgezondheidszorg

"Toen werkten we op het consultatiebureau én namen we de verpleging van zieken thuis – wondverzorging, diabetesbehandeling, terminale zorg - voor onze rekening. Later, toen we moesten kiezen, heb ik voor de jeugdgezondheidszorg gekozen." De Rijksoverheid omschrijft de jeugdgezondheidszorg (JGS) als 'de publieke gezondheidszorg voor kinderen en jeugdigen tussen 0 en 19 jaar. De JGZ volgt de fysieke, sociale, psychische en cognitieve ontwikkeling van jeugdigen op individueel en populatieniveau. Om de jeugdigen te volgen, zijn er verschillende contactmomenten, bijvoorbeeld op het consultatiebureau. Hierbij signaleert de JGZ gezondheidsbedreigingen en (dreigende) stoornissen in de ontwikkeling en zorgt ervoor dat de juiste ondersteuning en zorg wordt ingeschakeld.' "Preventie is steeds belangrijker geworden", weet De Boer uit ervaring. "De wereld is veranderd. Er zijn bijna geen grote gezinnen meer, waarin de oudste de jongste kinderen opvoeden. Men werkt langer door, maakt eerst carrière en begint vervolgens aan kinderen. En dan moet alles meteen goed gaan ook. En dat lukt niet altijd. Er zijn heel veel factoren van invloed op de ontwikkeling van een kind. Wij helpen inzicht te krijgen in die factoren. We sturen dus niet – we zijn ook gelijkwaardig aan de ouders – maar helpen. We geven tips, waaruit men kan kiezen."

Door ervaring rijk

De wijkverpleegkunde is dan ook een ervaringsvak, vindt De Boer. "Ik ben door ervaring rijk geworden. Ik heb ook heel veel van ouders geleerd. Daarnaast heb ik veel gelezen over de werking van het brein. Ik ben bijzonder geïnteresseerd in het gedrag van mensen. En hoe dat gedrag ontstaat." Ze deed haar werk op het consultatiebureau, maar ook bij de mensen thuis. Bijvoorbeeld voor het hielprikje of voor zuigelingenzorg. De Boer kwam aldus gedurende 34 jaar bij mensen over de vloer in Gorecht, Woldwijck, Foxhol en Kropswolde. Bij voorkeur op de fiets. "Ik heb 2 generaties onder mijn hoede gehad. Meestal weten de ouders van nu zelf niet meer dat ik ook hen een vaccinatie heb gegeven. Hun ouders weten dat wel. En dat is toch ontzettend grappig."

Santiago de Compostella

Ze hield van haar werk, zoveel is duidelijk. Toch vindt ze het niet vervelend dat ze nu met pensioen gaat. "Er breekt een nieuwe fase aan. Een fase waarin ik mij kan uitleven in mijn moestuin, lekker kan klussen – ik knap graag oude meubels op – en volop kan sporten." "Zo mag ik heel graag fietsen. Ik maak bijvoorbeeld een pelgrimstocht van Uithuizen naar Santiago de Compostella. We zijn inmiddels gevorderd tot Tours. Binnenkort fietsen we van Tours naar Santiago. Daar trekken we een maand voor uit. Tentje mee... Héérlijk." "Ik loop trouwens het Pieterpad ook nog."