Provincie Groningen gaat camerabeelden brugbediening bewaren

Hoogezand - De provincie Groningen gaat vanaf 1 mei de camerabeelden van de brugbediening en het geluid van het marifoonverkeer bewaren.

Ook de handelingen die de brugbedienaars aan hun beeldscherm uitvoeren worden opgeslagen. Zo kan in geval van calamiteiten worden bekeken wat er de oorzaak van was. Dit kan van belang zijn, bijvoorbeeld bij het verhalen van schade.

Winschoterdiep

Het gaat om de brugbediening van het Winschoterdiep, het A.G. Wildervanckkanaal, de Rensel, het Reitdiep en het Aduarderdiep. Het opslaan van de gegevens wordt in fasen ingevoerd. Het Winschoterdiep is als eerste aan de beurt; in de loop van het jaar moet het bij alle bruggen van de provincie die door de provincie op afstand worden bediend zijn ingevoerd.

Herkenbaar

Op camerabeelden is het scheepvaartverkeer duidelijk in beeld: het schip en de naam van het schip zijn zichtbaar. Weggebruikers die over de brug rijden zijn niet herkenbaar in beeld. Het type van de auto en de kleur zijn zichtbaar maar kentekens komen niet in beeld. Mocht een auto geraakt worden door een slagboom, dan is dit wel op camera te zien.

Bewaren

In normale gevallen worden de gegevens twee2 weken bewaard. Daarna worden ze overgeschreven. Alleen als er iets gebeurd is en de gegevens zijn opgevraagd, bijvoorbeeld door de politie, worden de beelden langer bewaard.