Nummer 1 op de wereldranglijst: Jan Reijntjens uit Hoogezand

Hoogezand - Waar hij in het najaar van 2014 nog een serieuze motivatiedip had, judoot Jan Reijntjens uit Hoogezand nu de pannen van het dak. Resulterend in de eerste plaats op de IJF Cadet World Ranking List.

Door Marc Jansen

Het 16-jarige judotalent Jan Reijntjens won dit jaar al twee keer een Europacup; in februari in Italië en op 12 april in Tsjechië. Tussendoor, op 4 april, veroverde hij ook nog de nationale titel in zijn leeftijdscategorie (-18) en gewichtsklasse (-81 kilogram). Hiermee verzekerde hij zich bovendien van de zwarte band.

Nooit eerder nationaal kampioen

Hoewel het succes niet helemaal onverwacht komt – trainer Garmt Zijlstra en vader Hubert Reijntjens voorspelden het in de zomer al – timmert Jan voor het eerst zó nadrukkelijk aan de weg. Hij werd bijvoorbeeld nooit eerder nationaal kampioen. Brons was tot dusverre de maximale buit. "Ik heb niet echt grote dingen veranderd", antwoordt hij op de vraag wat er gebeurd is. Vader Hubert: "Het heeft vooral te maken met de leeftijdscategorie waarin hij actief is: 15 tot 18 jaar. Daarin moet je letterlijk groeien." En daarvoor moet hard g werkt worden. Jan traint 8 keer per week. Op school, de Topsporttalentschool Groningen (ofwel het H.N. Werkmancollege in Groningen), bij zijn club Judo Groningen, bij Judo Topsport Steunpunt (JTS) Heerenveen en bij de bond in Nieuwegein. In de weekenden zijn er (regelmatig) wedstrijden. Hubert Reijntjens: "In principe om de week, om de twee weken. In de regel is het zo dat de frequentie van de wedstrijden afneemt naarmate je beter wordt. Maar de wedstrijden worden wél steeds groter."

Motivatieproblemen

Die afnemende frequentie was in het najaar aanleiding voor serieuze motivatieproblemen. "Na de zomer had ik eigenlijk geen wedstrijden meer. Maar ik moest me wel steeds maar weer opladen voor die trainingen. Dat vond ik heel erg moeilijk. En vaak had ik ook na de training een onvoldaan gevoel." Hubert: "Maar hij trainde wél goed. Daar zorgde zijn trainer ook wel voor."

Jeugd Olympische Spelen

Van motivatieproblemen is nu geen sprake mee. "Al die overwinningen zijn een enorme stimulans", grijnst Jan, die zijn pijlen richt op deelname aan het EK in Sofia, het WK in Sarajevo en vooral de European Youth Olympic Festival (de Jeugd Olympische Spelen) in Tbilisi. De vooruitzichten op deelname zijn heel goed. "Hoewel je door de JBN (Judobond Nederland; red.) wordt aangewezen, is je ranking heel belangrijk. En die is nu heel goed", weet de havo-scholier. Hij staat eerste op de IJF Cadet World Ranking List. Volgend jaar, het jaar dat hij 18 wordt, maakt Jan de overstap naar de leeftijdscategorie -21. Hij zal daarvoor, zo is de bedoeling, Judo Groningen verruilen voor JTS Heerenveen. Als investering in zijn sportcarrière. Zoals hij eerder de overstap maakte van BVHS in Hoogezand, waar hij op zijn zesde begon te judoën, naar Judo Groningen.

Topsporter

Einddoel is een loopbaan als topsporter. "Ik wil Grand Prix en Grand Slams judoën, uitkomen op EK's, WK's en misschien wel de Olympische Spelen", zegt Jan in alle ernst en rust. Geheel in overeenstemming met zijn karakter, lijkt het. "Ik juich ook nooit heel uitbundig. Omdat ik weet hoe het is om daar als verliezer te liggen. In dat geval vind ik het helemaal niet fijn als mijn tegenstander overdreven blij is." Hij is dan ook geenszins van plan in huilen uit te barsten mocht hij ooit een Olympische gouden medaille veroveren. Stellig: "Tranen zijn voor verliezers." Vader Hubert: "Nou… Ik moest toch wel heel erg mijn best doen het droog te houden, toen Jan Nederlands kampioen werk...."