OldStars: kans voor amateurclubs

Hoogezand - Voetbal voor 60-plussers op Sportpark De Kalkwijck in Hoogezand. De OldStars FC Groningen namen het er donderdagmiddag op tegen de OldStars SV Bedum.

Door Marc Jansen

Na een gezamenlijke warming-up onder leiding van OldStars FC Groningen-trainer Rik Liezenga, waarbij vooral verschillende wandelvormen afgewerkt werden, werden de OldStars in 5 teams opgedeeld. Het grotere gezelschap van OldStars FC Groningen werd over 3 teams verdeeld, de OldStars SV Bedum over 2 teams. Vervolgens werd een onderlinge competitie 6 tegen 6 afgewerkt. Dit gebeurde op veldjes van 40 bij 25 minuten met kleine, één meter hoge doeltjes. Ieder wedstrijdje duurde 2 keer 9 minuten.

Niet rennen

De belangrijkste spelregel: niet rennen! Wat voor de eind vorig jaar begonnen OldStars SV Bedum nog iets lastiger bleek dan voor de bijna een jaar eerder (6 februari 2014) gestartte OldStars FC Groningen. Verder mocht de bal niet boven heuphoogte komen en mochten geen slidings gemaakt worden. Al snel bleek deze speciaal voor 60-plussers ontwikkelde spelvariant– walking football genoemd – weliswaar wat langzamer dan 'normaal' voetbal, maar toch nog steeds behoorlijk intensief. Want juist doordat er niet gerend mag worden, is walking football een 'passing game'. Passeeracties zijn vrijwel uitgesloten en dus moet 'de bal het werk doen'. Het is derhalve vooral veel vrijlopen geblazen. Door op het juiste moment op het goede been in te spelen, kan echter ook bij dit spelletje het verschil gemaakt worden. Zoals de 66-jarige Henk Oosterwold – 266 keer in het shirt van het eerste elftal van FC Groningen – aantoonde dat ook de aannames beslissend kunnen zijn.

OldStars

OldStars is een initiatief van de Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds, in samenwerking met de VriendenLoterij. Doel (in 2013) was 60-plussers de mogelijkheid te bieden om de kleuren van hun favoriete Eredivisieclub te verdedigen. FC Groningen haakte in februari 2014 aan. Mick Duzink, manager maatschappelijke projecten van FC Groningen: “De volgende stap is ook amateurclubs zover te krijgen met OldStars te beginnen. SV Bedum is in deze provincie de eerste amateurclub die deze stap gemaakt heeft."

SV Bedum

Zij deed dat op initiatief van Jan van Woudenberg, een Bedumer die in februari 2014 begon bij OldStars FC Groningen. "We zijn in Bedum begonnen met 3 proeftrainingen. Al heel snel hadden we 15 man. Inmiddels hebben we er 20."

Kans voor amateurclubs

Net als de OldStars FC Groningen komen de Bedumers elke week bijeen. Na een kop koffie of thee wordt er lekker getraind, waarna geruime tijd nagepraat wordt. Duzink: "Hier ligt de grootste kans voor amateurclubs. Dit biedt mogelijkheden oud-spelers weer bij je club betrokken te krijgen. Veel clubs hebben een tekort aan vrijwilligers. Veel zestigplussers daarentegen hebben tijd zat, maar voelen geen binding meer met hun club. Omdat ze er nooit meer komen. Wanneer ze zelf weer gaan voetballen, voelen ze zich weer verbonden, merken ze wat er speelt en zijn ze ook eerder geneigd een taak op zich te nemen. Dat hoeft niet meteen als trainer of als bestuurslid, maar dat kan ook in een adviserende rol zijn."

Gezondheid

Los van deze kans voor voetbalclubs is er – uiteraard – het gezondheidsaspect. "Veel zestigplussers doen niet of nauwelijks aan beweging. Dit is een uitgelezen manier om weer in beweging te komen. Om risico's zoveel mogelijk te beperken worden deelnemers gecheckt en wordt uitsluitend met gediplomeerde trainers gewerkt." Volgens Duzink hebben HSC ('mijn cluppie') en HS'88 ook plannen voor het opzetten van een OldStars-afdeling. "En ook voor Hoogezand zou het goed zijn erover na te denken. Want OldStars FC Groningen maakt weliswaar met veel plezier gebruik van de faciliteiten hier, maar het is niet ondenkbaar dat wij in de toekomst ook naar het nieuwe trainingscomplex van de FC op Corpus den Hoorn verhuizen."