Brandweer: maak een vluchtplan

HOOGEZAND - , VEENDAM - De brandweer adviseert iedereen om een vluchtplan te hebben om bij brand het huis snel te kunnen verlaten.

"Zorg ervoor dat u en uw gezin binnen drie minuten in veiligheid zijn. Zo vergroot u de kans om een brand te overleven en verkleint u de kans op brandwonden. U zult merken bij het maken van uw plan: 3 minuten is niks!" aldus de brandweer.

Rook bemoeilijk vluchten bij brand

Rook is een dodelijk vergif. En uit recent onderzoek blijkt dat het zich veel sneller door een huis verspreid dan tot nu gedacht werd. Al binnen enkele minuten bereikt de rook alle ruimtes waarvan de deur open staat, waardoor het zicht op alle mogelijke vluchtroutes ontnomen wordt. Daarom is het maken van een vluchtplan een van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen om een brand te overleven. Hoe word ik wakker al er brand is? Zijn er obstakels waardoor het vluchten wordt belemmerd? En hoe kom ik beneden als de trap vol rook staat? Zaken om vooraf over na te denken.

Maak een vluchtplan

"Ook al zijn we bewust met brandveiligheid bezig, het oefenen van het vluchtplan schiet er vaak bij in," aldus de brandweer. "Het hebben van een rookmelder is één, het testen van je rookmelder twee, maar je maakt het verschil door ook je vluchtplan daadwerkelijk te oefenen! Daarom geven Brandweer Groningen en het Brandwondencentrum Groningen deze maand het advies om een vluchtplan voor uw eigen huis te hebben en te zorgen dat u en uw gezin binnen drie minuten in veiligheid zijn. Zo vergroot u de kans om een brand te overleven en verkleint u de kans op brandwonden."

Vluchtplan met drie stappen

Kijk voor meer informatie en wat te doen om je vluchtplan te oefenen, op www.3minutenisniks.nl en doorloop de drie stappen:
  1. Zorg voor een werkende rookmelder
  2. Ken je vluchtroute
  3. Bel als je veilig buiten bent 112